39: Planinski dom v Gorah – Planinski dom na Kumu

Planinski dom Gore
Planinski dom Gore

Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 4-5 ur.

Kondicijska zahtevnost:,  Zelo zahtevna.

Tehnična zahtevnost:, Srednje zahtevna. Etapa je sestavljena iz kratkega spusta [doS5] in napornega vzpona [do V6] na zasavski Triglav – Kum.

Prevoznost: Trasa je prevozna v  mokrem in v suhem vremenu.

Podlaga:: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka, steza.

Markiranost trase:  Da.

Od doma v Gorah se spustimo po asfaltni cesti z lepim razgledom na dolino Save rahlo navzdol v smeri Kopitnika, kmalu pa se cesta začne blago vzpenjati in po dveh kilometrih iz asfaltne ceste zavijemo desno na makadam [planinske oznake za Širje]. Po makadamski cesti peljemo še dvesto metrov do zadnje hiše, nato pa se cesta spremeni v kolovoz in prevesi v spust [sledimo planinskim oznakam] do zaselka Brvar. Tu se odpre čudovit pogled čez sotesko Save na pogorje Kuma in Čimerno, kjer se bomo čez kašni dve uri vzpenjali proti zaključku etape. Iz zaselka nas makadamska cesta ponovno vodi navzdol in čez slab kilometer pred seboj uzremo lepo planoto Širje. Nadaljujemo spust po strmi asfaltni cesti v smeri Zidanega Mosta. Malo pred Zidanim mostom pripeljemo na glavno cesto in zavijemo desno navzdol do zapornice, na drugi strani železniške proge pa že zagledamo prav posebno prevozno sredstvo za prečenje Save – Cicko. Na pobudo turnih kolesarjev PZS so na Cicko pritrdili tudi posebne kavlje za prevoz kolesa.

Ko je avantura s Cicko za nami, se po stari in ozki cesti tik ob Savi peljemo mimo Zidanega Mosta v Radeče, do koder imamo dobre 3 km. V centru Radeč zapeljemo na Titovo ulico v smeri doline Sopote in peljemo do smerokaza za Prnovše, ki nas usmeri desno po asfaltni cesti z lepimi razgledi strmo navzgor do odcepa za Svinjski rt. Od tod naprej je vzpon zmernejši, saj smo dosegli vršnji del planote, ki se počasi a vztrajno dviga proti najvišjemu vrhu – Kumu. Pot nam občasno postreže z lepimi razgledi onstran soteske Save in na jug po gričevnati Dolenjski. Počasi se vzpenjamo po asfaltni cesti skozi vas Čimerno v smeri Župe. Ko se cesta prevesi navzdol, moramo biti pozorni, da na tekočem spustu ne zgrešimo odcepa za vas Podkraj. Skozi vas se vzpenjamo naravnost navzgor, za vasjo se asfaltna podlaga konča in začne makadamska cesta kateri sledimo približno kilometer navzgor v gozd, tam pa poiščemo planinske oznake za Kum, katerim sledimo strmo navzgor skozi gozd do glavne ceste Trbovlje – Kum. Do vrha imamo še slaba dva kilometra vzpona. Planinski dom na Kumu je kolesarjem prijazna postojanka, pred kočo so številna stojala za kolesa, orodje za popravilo, tlačilka zraka

Kontrolne točke:

108 Planinski dom v Gorah, Gore 42, 1431 Dol pri Hhrastniku, v koči

109 Planinski dom na Kumu, Ključevica 19, 1423 Dobovec, v koči

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

 

Trgovine:

Radeče.

Znamenitosti:

Cicka.

Kolesarski servisi:

Ni.

Polnilnice za e-kolesa:

Ni

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Trbovljah, Hrastniku in Zidanem Mostu.

Kum
Kum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *