37: Dom na Menini planini – Dom na Čemšeniški planini

Dom na Menini planini
Dom na Menini planini

Od Doma na Menini planini (KT) vodi makadamska cesta proti JV, sprva po planotastem svetu pašnikov in med zaplatami gozda, nato pa se prične zložno spuščati preko planine Bibe v Tuhinjsko dolino. Po dolgih serpentinah pripeljemo v Okrog pri Motniku, kjer na koncu vasi zavijemo levo (proti J) in se sputimo do Špitaliča. Tu zavijemo desno na regionalno cesto Kamnik – Vransko, vendar jo že po slabem kilometru v zaselku Jastroblje zapustimo. Zavijemo levo (proti J) in se pričemo sprva zložno, nato pa zelo strmo vzpenjati po ozki gozdni cesti proti Šipku. Nekaj potiskanja kolesa nam tu najbrž ne uide. Strmina se pod Lipovcem unese, pridružimo se udobni gozdni cesti, ki preči pobočje Šipka. Tu se usmerimo proti vzhodu, na levi se odpre planina Lipovec, mi pa se kmalu pričnemo zložno spuščati v dolino Bolske, ki se izteče na prelazu Trojane. V Hotelu Trojane, nekoliko umaknjenem proti vzhodu, je kontrolna točka.

Na Trojanah Slovenska turnokolesarska pot vstopi v čudoviti del slovenskega predalpskega sveta – Zasavsko hribovje, ki kolesarjem nudi lepe vzpone na vrhove z razgledom na vse strani Slovenije [osrednja lega], številne spuste za pogumnehitre in “uživače“, lepo urejene koče ter prijazno besedo na vsakem koraku.

Od Hotela Trojane nadaljujemo vožnjo po lokalni cesti v smeri Šentgotarda in naprej do Prvin kjer se asfaltna cesta konča. Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti skozi gozd do zadnjega parkirišča, nato pa se vzpnemo po strmem kolovozu navzgor v smeri doma na Čemšeniški planini. Nekajkrat se kolovoz in planinska pot srečata, toda kolesarji se držimo kolovoza, planinsko pot pa prepustimo pohodnikom. Za vzpon od Trojan do doma na Čemšeniški planini potrebujemo slabo uro.

Predviden čas za celotno etapo: 4-5h
Informacije: Franci RAZPET | 031 385 606 | frazpet@gmail.com

Dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini
Dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini

11 comments on “37: Dom na Menini planini – Dom na Čemšeniški planini

 1. Lep pozdrav…hvaležen za prekrasne poti, a pot Menina Planina – Trojane ni nič označena s STKP logotipom, šele na Trojanah se začne označevanje in je do Čemšeniške lepo speljana…priporočam, če se izgubiš, kar se na Menini lahko kar hitro, da vprašaš domačine, ki so izredno prijazni in včasih zaupaš in slediš svojemu nosu…vse dobro in naj živi STKP, pa četudi neoznačena 😉

 2. Pozdravljeni,

  za ta del še nismo našli skrbnika, zato je res še neoznačen 🙁 Se trudimo iskati pravo osebo in čim hitreje urediti tko kot mora biti.

  Se opravičujemo in vam želimo varna ter lepa kolesarska doživetja na STKP 🙂
  Franci

 3. Hotel Trojane zaprt. Je kje mogoče žig?
  Gostišče Planina zaprto in propada. Je kje v bližini žig?

 4. Ko sem letos 8.5. delal to etapo, je bila situacija glede Hotela Trojane enaka – zaprt, žiga kje zunaj pa ni bilo videti. Lani, ko je bil odprt pa sem ga dobil na recepciji.

  Pred gostiščem Planina na drevesu na desni je skrinjica, v kateri je tudi žig STKP.

 5. Prejšnji vikend, 13. 6., je bil na tej etapi Hotel Trojane še vedno zaprt. Po informacijah je zaprt že vse od lanskega oktobra, tako da žiga že kar nekaj časa žal ni moč dobiti.

  • Pozdravljeni,

   situacijo smo preverili in hotel bo zaprt neznano dolgo, zato smo že v dogovorih z drugo kontrolno točko v bližini. Potrudili se bomo, da bo urejena čimprej. Obveščeni boste tudi na tem mestu.

 6. Pozdravljeni, sem slučajno opazil iz med enega vaših pogovorov, da nimate skrbnika poti, med Menino planino in Cemseniski planino.
  Z veseljem se javim, če pa je ta zasedena, pa lahko katero drugo, ki nima skrbnika.
  Star sem 38, iz Mengsa. Sicer aktiven rekreativne kolesar. Včasih sem živel v tuhinjski dolini in območje kar dobro poznam. Lp Gregor Kemperl
  031 677 369

 7. Žig se nahaja v restavraciji (Trojane, gostišče s tradicijo), kjer prodajajo krofe. Danes sem kolesaril s Trojan do Čemšeniške: zelo dobro markirana pot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *