38: Dom na Čemšeniški planini – Planinski dom v Gorah

Dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini
Dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini

Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 7-8 ur

Kondicijska zahtevnost: Zelo zahtevna.

Tehnična zahtevnost:, Srednje zahtevna. Etapa vodi po razglednem gorskem grebenu gor in dol, pri tem pa se razen v Marnem bistveno ne spustimo pod 700 m.n.v. Na trasi ni večjih tehničnih ovir razen kratkih odsekov, ki ne presegajo oceno V5|S4.

Prevoznost: Trasa je prevozna v  mokrem in v suhem vremenu.

Podlaga:: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka, steza.

Markiranost trase:  Da.

Potek etape:

Dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini ⇒ Sv.Planina | Predviden čas: 2h
→ Vmesna točka: Zajčeva koča – opcijsko,
→ Vmesna točka: Dom na Vrheh – opcijsko [podatki o obratovanju niso na voljo].

Od planinskega doma se po široki gozdni poti najprej strmo, nato pa blago vzpnemo v smeri vzhoda in najvišjega dela Čemšeniške planine – Črni vrh [1205 m.n.v.]. Sledimo planinskim oznakam za Vransko – Tabor, ki nas malo pred Črnim vrhom usmerijo na severno stran planine. Tu na kratkem odseku prečkamo gozdni rezervat Zaplanina, kjer vožnja ni dovoljena, zato moramo peš ob kolesu. Kmalu dosežemo gozdno cesto po kateri se spustimo do prelaza Presedlje [stara rimska transportna pot Emona – Atrans – Petovia]. Sledimo makadamski cesti navzdol proti Savinjski dolini in po kratkem spustu zagledamo planinske oznake, ki nas usmerijo desno navzgor v smeri Krvavice. Na manjšem sedlu pod Krvavico zapustimo makadamsko cesto in zapeljemo desno v gozd ter po kolovozu strmo navzgor do druge makadamske ceste, kjer zavijemo ostro levo in po čudoviti razgledni terasi na Savinjsko dolino nadaljujemo do doma na Vrheh. Od tod nas asfaltna cesta in dobre oznake vodijo do zadnjega vzpona na Sv. Planino.

Dom na Sv.Planini
Dom na Sv.Planini

Sv.Planina ⇒ Planinski dom na Mrzlici | Predviden čas: 2h

50m pred domom je odcep v levo in manjše sedlo kjer poiščemo planinske oznake, ki vodijo po kolovozu navzdol v smeri Podmeje in Mrzlice. Po kratkem in strmem spustu pripeljemo do majhne gozdne postojanke imenovane Koča pod Javorjem. Nadaljujemo s spustom po kolovozu in sledimo planinskim oznakam pretežno v levo [v kolikor se prepustimo lepemu spustu po kolovozu naravnost navzdol lahko zaidemo] do makadamske in kmalu zatem še do asfaltne ceste, po kateri peljemo 500m, nato pa na levi strani poiščemo planinske oznake in jim sledimo skozi gozd do gostišča na Podmeji. Od Podmeje se po asfaltni cesti vzpenjamo strmo navzgor v smeri Mrzlice. Orientacija od tu naprej ni več zahtevna, saj cesta malo zatem spremeni podlago v makadamsko in takšna vodi vse do Planinskega doma na Mrzlici.

Planinski dom na Mrzlici

Planinski dom na Mrzlici ⇒ Planinski dom na Kalu | Predviden čas: 15 min

Od doma na Mrlici se spustimo po planinski poti v smeri Kala. Orientacija ni zahtevna, spust je najprej zmeren, po udobni in široki planinski poti, nato pa sledi kratek in strm spust po slabem kolovozu skozi gozd. Do koče nas čaka še kratek in malce težji vzpon [V5].

DSC_0121
Planinski dom na Kalu

Planinski dom na Kalu ⇒ Planinski dom v Gorah | Predviden čas: 2h
→ Varianta spusta: skozi Krištandol, za informacije in sled me kontaktirajte.

Iz Kala se po asfaltni cesti spustimo v Dol pri Hrastniku, tu pa zavijemo v smeri Marna. Na Marnem, prav na vrhu prelaza zavijemo desno v smeri Gore [cestne oznake] in nato nas čaka strm vzpon po asfaltni cesti do planinskega doma v Gorah [oznake].

Kontrolne točke:

104 Dom Franca Goloba na Čem. Planini, Razbor 12, 1413 Čemšenik, v koči

105 Gostišče Planina, Sveta Planina 46, 1420 Trbovlje, v gostišču

106 Planinski dom na Mrzlici, Pongrac 125a, 3302 Griže, v koči

107 Planinski rudarski dom na Kalu, Kal 11, 1431 Dol pri Hrastniku, v koči

108 Planinski dom v Gorah, Gore 42, 1431 Dol pri Hhrastniku, v koči

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

 

Trgovine:

Ni.

Znamenitosti:

Krvavica

Kolesarski servisi:

Blokada, Trbovlje

Polnilnice za e-kolesa:

Ni

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Trbovljah, Hrastniku in Zidanem Mostu.

Planinski dom v Gorah

Foto galerija

2 comments on “38: Dom na Čemšeniški planini – Planinski dom v Gorah

  1. Žiga na Sveti planini ni (8.7.2023), saj je gostišče zaradi prenove zaprto. Bo moral zadoščati planinski žig, ki je bil v skrinjici na drevesu pred gostiščem. Škoda, ker tam ni tudi žig stkp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *