10: Idrija pri Bači – Cerkno

V Idriji pri Bači zapustimo dolino reke Tolminke. Vzpeli se bomo na Šentviško planoto, kjer bomo lahko uživali ob prelepem razgledu na Julijce in se med Kojco in Poreznom spustili v Cerkljansko dolino.

Po prečkanju mostu čez Idrico v Idrij ob Bači na glavni cesti zavijemo v levo v smeri mostu na Soči in po 5oo metrih, v ločenem zaselku ulovimo klanec v desno, ki vodi na Šentviško planoto.  Tu se  ravninski del zaključi in čaka nas neprekinjen 5 kilometerski vzpon. Začne se z asfaltom, ki po enem km preide v makadamsko cesto in nas po prijetnem bukovem gozdu pripelje na planoto. Ko naletimo na asfaltirano cesto zavijemo desno in ji sledimo do Ponikev. Nad vasjo je griček s Plečnikovo cerkvico, kjer lahko dotočimo vodo in se po vzponu malo oddahnemo. Nadaljujemo do konca vasi in na križišču zavijemo levo proti Črvovemu vrhu. Do najvišje točke naše ture se pot še naprej vzpenja. Do zadnjih domačij je cesta asfaltirana potem pa smo zopet na makadamu. Po prihodu na makadam, pri majhnem zaselku, sledimo odcepu levo proti Gorskemu in Črvovemu vrh. Po kilometru klanca pridemo do pašnika, kjer sledimo kolovozu levo preko pašnikov. Ne pozabimo za seboj zapirati vrat. Kolovoz nas pripelje do makadamske ceste tik pod vrhom in po njej se vzpnemo do Črvovega vrha (žig v skrinjici ob hišici), naše najvišje točke. Julijske alpe imamo tu kot na dlani. Z vrha sledi spust, najprej po makadamu, potem pa sledimo asfaltni cesti proti Baški grapi. Po 4 km strmega in hitrega spusta se zopet začnemo vzpenjati in kmalu pridemo na cesto  kjer zavijemo desno v smeri Bukovo. Kaj kmalu pa naletimo na nov odcep kjer zavjiemo levo proti vasi Zakojca. Do Zakojce nas pripelje rahlo valovita asfaltna cesta. V Zakojci si lahko ogledamo Bevkovo domačijo in podpremo v kmečkemu turizmu Pri Flandru (žig v skrinjici ob gostišču), kjer je možno tudi prenočiti. V Zakojci nas čaka krajši strm klanec z odcepom desno proti Jesenici. Ko klanec popusti po lepem gozdu pripeljemo do sedla med Kojco in Poreznom. Smo na križišču petih cest in sledimo drugemu levemu odcepu, lepi cesti, ki preči jugozahodno pobočje Ritovščice nad vasjo Jesenica. Ko se pripeljemo do asfaltne ceste zavijemo levo v zadnji klanec pred Cerknim, mimo domačij do sedla. Prečimo sedlo in se po makadamu spustimo do vasi Gorje. Takoj na začetku zaselka se spustimo strmo desno navzdol in prečimo cesto Cerkno Zakriž, kjer ujamemo kolovoz, ki nas pripelje na asfaltno cesto pred vasjo Trebenče. To zelo hitro (po 200 m) zapustimo in zavijemo desno na kolovoz, ki nas pripelje v Cerkno. Oba kolovoza sta del sprehajalnih in konjskih poti zato zahtevata zelo umirjen in previden kolesarski spust. V Hotelu Cerkno nas v recepciji čaka žig.

Interaktivni zemljevid:

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve na poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom:

Kolesarska tura je primerna za dostop z vlakom. Železniška postaja je blizu Mosta na Soči povezava je možna tako iz smeri Jesenic kot iz Nove Gorice. Preden se odpravite na vlak pri Slovenskih železnicah preverite vozni red in možnost prevoza kolesa z vlakom.

Stanje poti

Etapa je bila nazadnje pregledana 25. 10. 2015, stanje poti brez posebnosti.

8 comments on “10: Idrija pri Bači – Cerkno

 1. Navdušen nad traso. Pohvale tudi za lese prijazne gorskih kolesarjem. Še se bom vrnil v te kraje, me pa zanima če se da na Šentviško planoto priti gor/dol tudi na jugovzhodu planote (v Stopnik) in če obstaja pot/steza ob Idrijci iz Dolenje Trebuše, ki se potem priključi poti ob levem bregu Idrijce proti Slapu ob Idrijci (ne po glavni cesti)

  • Zdravo MTB-kavčar,

   sem domačin iz Šentviške planote in okoliške poti dobro poznam… poti iz/na šentviško planoto iz strani Stopnika je več, pa tudi pot po levem bregu Idrijce mimo Kosmačeve domačije obstaja (Dolenja Trebuša – Slap ob Idrijci)

  • Jaz pa sem domačin iz Stopnika. “Jure” je podal napačno informacijo. Iz Šentviške Gore se v Stopnik da priti po samo enem kolovozu, iz vasi Polje do domačije Krepaka. Na podrobnejših zemljevidih je označena. Iz Slapa ob Idrijci do Dolenje Trebuše je “slepa ulica”, pot se konča nekje blizu Magajneve domačije in poti naprej do Trebuše ni.

   • Se popravljam, pot ob levem bregu Idrijce Dolenja Trebuša-Slap ob Idrijci obstaja.

 2. MTB-kavčar, takole:
  – iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči vodi po levem bregu Idrijce zelo lepa Kosmačeva pot, ki je v celoti prevozna, morda bo treba na prvem vzponu za kakšen meter potiskati kolo. Lahko pošljem GPS sled.
  – poti, ki bi vodila direktno v Stopnik ne poznam, sem pa vozil od hiše nekako na sredini med Stopnikom in Mlinščami navzgor na planoto, v Polje in naprej. Lepa stara pot, strmo, bolj bi priporočal za spust, imam tudi posneto.

 3. V nedeljo sem prevozil to pot.Lepo speljana trasa vendar pa nikjer nobene (STKP) markacije.Vrjamem da za domačine ni težav, za druge pa je večkrat uganka-KAM??
  lpa

  • Pred hotelom Zlata Ribica je skrinjica z žigom, prav tako je Pri Flandru, v Cerknem pa sem dobil žig na recepciji hotela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *