09: Koča na planini Kuhinja – Most na Soči Koča na pl. Kuhinja - LK pri pl. Pretovč - pl. Medrje - pl. Laška seč - cerkev Sv. Duha v Javorci - pl. Srednjica - cerkev Sv. Petra Zatolmin - Tolminska korita - Tolmin - Most na Soči

POMEMBNO OBVESTILO!

Zaradi pridobivanja soglasij in iskanja primernejše trase preko pašnikov na planini Laška seč je odsek trase STKP preko pl. Pretovč- pl. Medrje – pl. Laška seč – cerkev Sv. Duha v Javorci ZAPRT! Zapora velja do preklica.

Za obvoz uporabite cesto v Zatolmin in nato cesto, ki po dolini Tolminke vodi do Javorce.

KTK PZS, 2. oktober 2020

Pot nas vodi izpod mogočne in znane gore Krn preko zatolminskih planin v dolino Tolminke, ki se na sotočju – festivalnem prizorišču – izliva v Sočo. Od koče na planini Kuhinja, ki je zbirališče in izhodišče velikega  števila obiskovalcev Krnskega pogorja, v zadnjem času pa tudi vse bolj priljubljena postojanka kolesarjev, se spustimo v vas Krn kjer zavijemo levo navzgor v smeri Mrzlega vrha. Ozka asfaltna cesta kmalu preide v makadam, nato pa v strmo kamnito pot, zadnji odsek do lovske koče pri planini Pretovč je zahteven, mestoma je potrebno kolo tudi potiskati.

Spust čez Zatolminske planine je tehnično precej zahteven. Najprej čez planino Medrje, nato planino Laška seč in Črča, prispemo do najlepšega spomenika iz 1. sv. vojne na ozemlju RS Slovenije, do cerkve Sv. Duha v Javorci, ki je v letu 2016 praznovala svojo stoletnico obstoja. V Pologu zavijemo na lepo makadamsko cesto do Zatolmina, kjer se že pri cerkvi sv. Petra odcepimo na mulatjero direktno na vhod v Tolminska korita. V Tolmin se odpravimo po makadamski poti pod okrepčevalnico Korita čez zaselek Loče mimo Avstrijskega pokopališča. Povzpnemo se v center Tolmina, kjer mimo hotela in TIC-a zapustimo mesto v smeri proti sotočju Soče in Tolminke, poleti prizorišču številnih festivalov. Tik ob vodi akumulacijskega jezera nas do naselja Modrej vodi lepa kolesarska steza. Nadaljujemo skozi Most na Soči in po levem bregu Idrijce do kontrolne točke pri hotelu Zlata ribica.

Interaktivni zemljevid:

Zanimivosti bo poti:

 • Cerkev Sv. Duha v Javorci
 • Planina Srednjica in Polog (bunkerji, jez, sirarna)
 • Tolminska korita
 • Avstrijsko pokopališče na Ločah pri Tolminu
 • Tolminski muzej

Ponudba ob poti:

 • Koča na pl. Kuhinja (PD Kobarid)
 • Okrepčevalnica Korita v Tolminskih koritih

Prireditve ob poti:

 • Soča Outdoor festival

8 comments on “09: Koča na planini Kuhinja – Most na Soči Koča na pl. Kuhinja - LK pri pl. Pretovč - pl. Medrje - pl. Laška seč - cerkev Sv. Duha v Javorci - pl. Srednjica - cerkev Sv. Petra Zatolmin - Tolminska korita - Tolmin - Most na Soči

 1. Na delu trase med vasjo Krn proti sedlu med planinami Sleme, Pretovč, Medrja je zaradi zaraščenosti, slabe podlage in strmine potrebno porivati/nositi kolo. Spust po mulatjeri proti Javorci (cca 600 višinskih metrov) je zanimiv. Za nedeljske gorske kolesarje zelo zahteven del trase med vasjo Krn in Javorco. Žiga na Javorci pri cekvi nisem našel.

  • Vse, kar je napisal Mare, drži, pomankljivosti bomo skušali čim prej odpraviti, torej označiti ključne točke na poti in poskrbeti da bo žig na predvidenem mestu. Seveda pa ostaja ta etapa ena najzahtevnejših pa tudi najbolj atraktivnih na celi STKP, nekaj porivanja kolesa nikomur ne uide.

 2. Sredi maja pri Javorci še vedno ni bilo uradnega žiga.
  Je pa v cerkvi poseben žig “Javorca-Eu kulturna dediščina” . Ni pravi, je pa dokaz 😉

 3. Vceraj sva prevozila to etapo. Zaradi dežja in blata res ni bilo vse prevozno. Vsekakor to ni najzahtevnejsa tura na STKP. V primerjavi z prejsnjo etapo je ta precej lahka. Pot gre ves čas več ali manj po gozdni cesti in vlaki. Na nekaj mestih je bolj pespot z nekaj skalami. Na enem delu so vlekli les in naredili blatni poligon po katerem si lahko gazil samo peš. Spust tudi v mokrem zvozljiv razen par kratkih odsekov. Če hočete uzivati se je lotite v suhem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *