06: Aljažev dom v Vratih – Poštarski dom na Vršiču Kovinarska koča v Krmi - Planinski muzej v Mojstrani - Gozd Martuljek - Kranjska gora - Mihov dom - Koča na Gozdu - Poštarski dom na Vršiču

Panorama z Vršiča pri Poštarskem domu

Kekec, Mojca, Rožle, Kosobrin, Pehta, Bedanec, … Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi poznal te znane literarne in filmske like, ki so nam že vsaj na filmskem platnu približali lepote Zgornjesavske doline. In ravno tu skozi nas vodi naslednja in hkrati zadnja gorenjska etapa STKP od Krme pa vse do vrha prelaza Vršič.

Dobra volja je najbolja, to si piši za uho! Tako pravi Kekčeva pesem in tako lahko tudi začnemo etapo. Iz Krme se odpravimo nazaj proti Zgornji Radovni. Po prevoženih 2 km, tik pred prvo večjo jaso zavijemo levo in prečimo strugo. Ves čas vozimo po levi strani doline vse do Zgornje Radovne. Tam nas čaka krajši vzpon skozi gozd, kjer se na koncu vzpona priključimo na glavno cesto, ki vodi do Mojstrane. Pred Mojstrano se odcepimo na levo (glavna cesta vodi naravnost) mimo teniškega igrišča, kjer čez manjši most prečimo Triglavsko Bistrico. Priključimo se na cesto, ki vodi iz doline Vrat, ter nadaljujemo desno v smeri Mojstrane. Malo za tem je naša naslednja kontrolna točka – Slovenski planinski muzej. Vzemite si čas in si oglejte zanimive zbirke, v muzeju pa je naprodaj tudi dnevnik Slovenske turnokolesarske poti.
Od muzeja nadaljujemo naprej po glavni Triglavski cesti. Malo naprej od parkirišča trgovine Mercator, zavijemo v manjšo ulico na levi (ulica Jakoba Aljaža, glej markacijo). Po 100 metrih znova zavijemo levo v ožjo ulico. Kmalu pridemo ven iz naselja in se držimo poti ob gozdu, ki nas na desni pripelje do manjšega mosta čez reko Savo. Slednjo prečimo, zavijemo levo in se priključimo na asfaltirano kolesarsko pot skozi dolino imenovano tudi Kolesarska pot Jureta Robiča. Včasih je po isti trasi potekala železniška povezava, ki so jo ukinili in zgradili lepo kolesarsko stezo. Zdaj lahko uživamo v pogledih okoliških gozdov in gora. Na stare čase železnice nas opomni stari železni most, ki preči strugo malo pred Gozd Martuljkom. Na levi strani lahko vidimo tudi strme stene, kjer je tudi slap Mokra peč (znan tudi kot Lucifer ali Bajč). Ob vstopu v Gozd Martuljek (vas imenovana tudi Rute) se pripeljemo do novozgrajenega kolesarskega mostu čez Savo. Tik pod mostom pa si lahko ogledamo bunker. Nadaljujemo naprej mimo starega penziona Špik in kmalu se nam na levi odpre pogled na krasno Martuljško skupino gora. Naredimo še nekaj obratov in že smo pri naslednji kontrolni točki, pri spominskem obeležju Jureta Robiča.

Odpravimo se naprej proti Kranjski Gori. Ves čas vozimo po kolesarski stezi do Loga. Približno 20 m vozimo ob glavni cesti, nato zavijemo levo in se peljemo po lokalni cesti mimo pokopališča. Nadaljujemo naravnost, čez potok Pišnica, do križišča z Vršiško cesto. Gre za dokaj prometno cesto v poletnem času, zato pazljivost ne bo odveč. Prečimo cesto in nadaljujemo v smeri centra Kranjske Gore. Skozi strogi center je prepovedana vožnja s kolesi, zato priporočamo, da greste peš ob kolesu. Po 100 m pešačenja, ko pridemo iz centra do glavne ceste zavijemo levo in vozimo do konca, dokler se ne priključimo nazaj na Vršiško cesto. Kmalu se pripeljemo do jezera Jasna, naša pot pa se nadaljuje po glavni cesti naprej. Pred kamnitim mostom zavijemo levo in se peljemo v smeri Krnice ob strugi Velike Pišnice. Tu se ves čas vzpenjamo po poti polni kamenja. Ko strugo prečimo in pridemo v Mali Tamar, kjer je manjša kapelica, se nam odpre krasen razgled na gorovja nad Krnico. V kolikor nekdo želi prespati v tem idiličnem kraju, lahko nadaljuje naprej do Koče v Krnici. Naša pod iz Malega Tamarja pa se nadaljuje desno, kjer se odpeljemo naprej ter se znova priključimo na Vršiško cesto. Nekaj metrov nižje ob cesti si lahko ogledamo znameniti Ruski križ. Nadaljujemo z vzponom in kmalu pridemo do naše naslednje kontrolne točke – Mihov dom.
Od tu naprej znova poganjamo v breg kjer po nekaj ovinkih pridemo do znamenite Ruske kapelice. Še nekaj obratov v hrib in že smo pri naslednji kontrolni točki – Koča na Gozdu.
Poganjanje v breg se ne konča, kar je značilno za Vršič. Po nekaj ovinkih pridemo do večjega parkirišča. STKP pri Tonkini koči zavije levo na staro Vršiško cesto. Prenočimo lahko tudi v  Erjavčevi koči, ki je sicer malo s poti od osnovne začrtane trase STKP. Do koče pridemo, če se peljemo naprej po asfaltirani cesti in ne zavijemo na staro vršiško. Od Erjavčeve koče se lahko peš po planinski poti priključimo nazaj na začrtano STKP, na staro Vršiško cesto.

Če nadaljujemo po začrtani poti se vozimo od Tonkine koče po stari Vršiški cesti. Gre za lepo serpentinasto pot, ki nas vodi praktično do vrha Vršiča. Na tej poti je nekaj odsekov z lepimi razgledi na Julijce. V poznem jesenskem času, ko še ni snega, je treba biti previden, saj pot v nočnih urah na nekaterih odsekih zmrzuje in včasih ostane nekoliko spolzka tudi čez dan. Kmalu za tem se pripeljemo do naslednje kontrolne točke in hkrati konca gorenjskega dela STKP – Poštarski dom na Vršiču.

Opozorilo: na odseku Stare Vršiške ceste Tonkina koča-Poštarki dom na Vršiču ni dovoljena vožnja med 1. marcem in 1. junijem. Vožnja na tem odseku v neprimernem času lahko negativno vpliva predvsem na razmnoževalni cikel ruševca (več o tem na Gorsko kolesarjenje v TNP). Prosimo da dosledno upoštevate to omejitev.

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom

V neposredni bližini ni železniških povezav. Najbližja železniška postaja je na Jesenicah. Od tam naprej pa je na novo zgrajena kolesarska pot, ki vodi do Mojstrane.
Avtobusne postaje so v Mojstrani, Belci, Gozdu Martuljku in Kranjski Gori. Več informacij o avtobusnih povezavah je na spletni povezavi Alpetour.

12 comments on “06: Aljažev dom v Vratih – Poštarski dom na Vršiču Kovinarska koča v Krmi - Planinski muzej v Mojstrani - Gozd Martuljek - Kranjska gora - Mihov dom - Koča na Gozdu - Poštarski dom na Vršiču

 1. Po mojem mnenju so vsi odseki na tej etapi prevozni v obe smeri.
  Na dveh odsekih pri vrhu Vršiča je potrebno zaradi skalovja za nekaj metrov razjahati kolo, v spodnjem delu pa pot prečka strugo s tekočo vodo.

 2. V nedeljo 15.10.2017 sem bil na Vršiču. Kljub velikemu obisku in fantastičnem vremenu sta Tičarica in Poštarski dom zaprti. Žigov ni.

  • Pozdravljen Darko!

   Žal mi je, da ste imeli takšno izkušnjo…

   V tem letnem času obe koči obratujeta občasno.
   Več informacij imate na spletni strani pzs.si:
   Poštarski dom na Vršiču, https://www.pzs.si/koce.php?pid=18
   Tičarjev dom na Vršiču, https://www.pzs.si/koce.php?pid=17
   kjer lahko preverite tudi obratovanje ostalih planinskih koč v Sloveniji.

   Ravno zaradi obratovalnega vsi žigi niso v domovih, ampak so postavljene skrinjice na katerih so žigi.
   Na naši spletni strani v rubriki “Kontrolne točke” je navedeno, da se oba žiga nahajata “v skrinjici na koči”.

   Tičarjev dom več ni del etape na kateri komentirate. Kje točno se nahaja skrinjica, ali so jo prestavili, … lahko preverim in vam naknadno sporočim.
   Kar se Poštarskega doma tiče, se skrinjica nahaja zunaj takoj na steni na vogalu doma. Da si boste lažje vizualno predstavljali kje se nahaja odprite novico https://www.pzs.si/novice.php?pid=11261 in kliknite na povezavo FOTOGALERIJA ali pa VIDEO posnetek 6. dne turnokolesarskega tabora 2016.

   Lep pozdrav,
   Nikola
   Skrbnik STKP za sektor Gorenjske

 3. Živjo!

  Če priznam nisem bil pri Poštarskem domu. Ko sem pregledal Tičarico sem se odpravil proti Poštarskemu domu sem srečal kolesarja, ki je prihajal dol od Poštarskega in mi dejal, da je koča zaprta in da žiga ni. Žal.
  Bom pa ponovil vajo.
  Hvala za informacije.

  LP Darko

 4. Zdravo,

  Odsek od Tonkine koče do Poštarskega doma je čudovit. Če se ne motim je to originalna cesta na Vršič, ki so jo gradili med 1. sv. vojno. Škoda da na odseku med Mihovim domom in Tonkino kočo ni kakšnega podobnega obvoza.

  LP Simon

 5. Danes prevozil to etapo.Pot je prevozna (kot je zg.opis) in tudi meni najlepši vrhnji del kjer poteka po stari cesti.
  Škoda ja da ni…..
  lpA

 6. Ko boste šli iz Krnice proti Mihovem domu ni potrebno čez vodo saj je nekaj metrov nižje lesen most. Stara cesta na Vršič v odličnem stanju in res nepozabna, se splača prekolesarit tudi če je dom zaprt.

 7. Bil danes v prelepem vremenu na Vršiču. Tičarjev dom nima STKP žiga, oskrbik ne ve, kam je šel, sem pritisnil kar planinskega 🙂

  • Bil sem dva dni kasneje in sem žig dobil v skrinjici v veži planinskega doma.

 8. Je Aljažev dom del etape ali ne?
  V naslovu je kot začetek, v podnaslovu je začetek Kovinarska koča. Na zemljevidu je vrisano do Aljaža, v opisu ne. Hvala za odgovor.
  Lp

 9. Zmeda je popolna. Prejšnja etapa ima v naslovu cilj Aljažev dom v vratih, zemljevid pa vrisan le do Krme.
  Ta etapa pa štart v naslovu Aljažev dom v vratih, zemljevid pa od Krme naprej.

  Bi bilo dobro uskladiti, najenostavneje bi bilo popravit naslove. Vsekakor pa manjka tudi opis novega odseka v dolini Vrata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *