41: Planinski dom na Jančah – Ljubljanski grad

Etapa nas bo peljala po jugovzhodnem obronku mestne občine Ljubljana. Pot poteka skozi vasi Tuji grm, Volavlje, Prežganje, Malo Trebeljevo, Veliko Trebeljevo, Mali vrh pri Prežganju, Pance, Mali Lipoglav, Repče, Orle in preko Golovca na Ljubljanski grad. Sprva se bomo večji del peljali po asfaltnih cestah, v drugi polovici etape pa prevladujejo gozdne ceste.

STKP_Ljubljana_01a STKP_Ljubljana_08a

STKP_Ljubljana_51a STKP_Ljubljana_82a

Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 3-4 ure

Kondicijska zahtevnost: Srednja.

Tehnična zahtevnost: Lahka.

Prevoznost: Trasa je prevozna od pomladi do jeseni. V zimskem času in mokrem vremenu je precej odsekov blatnih.

Podlaga: Asfalt, makadam, kolovoz.

Markiranost trase:  Dobra.

Janče so znane po dveh tradicionalnih prireditvah in sicer jagodne nedelje v juniju in kostanjeve nedelje v oktobru. Tudi na splošno je področje znano po kmetijstvu, v zadnjem času predvsem z integrirano in ekološko pridelavo vrtnin in sadja, zato bomo na poti srečali kar nekaj turističnih kmetij. Na poti bomo srečali označbe sadne ceste in tematskih pešpoti (Kostanjeva pohodna pot, Gozdna naravoslovna učna pot Mali Vrh…)

Od planinskega doma na Jančah se po glavni cesti spustimo v smer proti Litiji do Tujega grma in po glavni cesti navzdol v smeri za Prežganje. Po krajšem vzponu naša pot skrene iz asfaltirane ceste levo, kjer Volavlje obidemo po lepi gozdni poti. Po 1,5 km se zopet priključimo asfaltni cesti. Tej skozi Prežganje, Malo Trebeljevo,  Veliko Trebeljevo in Mali vrh pri Prežganju sledimo 5,7 km. Pri zadnjih hišah se asfaltna cesta konča in nadaljujemo po gozdni cesti. V senci dreves sledimo oznakam za Pance. Gozdne ceste je približno 6,5 km. V Pancah pridemo na asfaltirano cesto, kjer nadaljujemo naravnost skozi vas. Pod vasjo pridemo do križišča, kjer nas smerokaz vabi v Ljubljano. Tu mi nadaljujemo po zgornji cesti po kateri pridemo v Mali Lipoglav. Pri kmečkem turizmu Pr’Jakopc zavijemo levo v smer Šmarje-Sap in nekoliko nižje pri transformatorju zavijemo desno za smer Zg. Slivnica. Skozi vas Repče se bomo nekoliko spustili, pri razcepu pa zavijemo levo navzgor, kjer bo asfaltno cesto zamenjal makadam. Po njem nadaljujemo do markiranega odcepa desno, ki nas napoti po bližnjici do posesti V pravljici pri kateri nadaljujemo po gozdni cesti. Zopet v senci dreves po gozdnih cestah prečimo južno pobočje Molnika (582 m). Nad kamnolomom se spustimo do križišča, kjer nadaljujemo navzgor skozi vas Orle. Po rahlem spustu pazimo na odcep iz asfaltne ceste na gozdno pot v desno (točno nad tunelom ljubljanske obvoznice). Poti sledimo do makadamske ceste, tako imenovane Italijanke, ki preči Golovec. Tu zavijemo levo navzgor. Sledimo ji 1,6 km do odcepa desno, ki nas pelje mimo observatorija, pri katerem se spustimo v Ljubljano. Čez Grubarjev prekop in železniško progo gremo čez most za pešce (nekaj stopnic) in se na drugi strani, predno se zapeljemo direktno v center mesta, še vzpnemo na grajski grič do kontrolne točke pri ljubljanskem gradu.

Kontrolne točke: Planinski dom na Jančah, Ljubljanski grad.

111 Planinski dom na Jančah, Janče 1, 1000 Ljubljana, v koči za šankom

1 Ljubljanski grad, Grajska planota 1, 1000 Ljubljana, v steklenem vstopnem paviljonu pred vhodom v Ljubljanski grad

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

Trgovine:

Trgovine so v Litiji in v Ljubljani.

Znamenitosti ob poti

Kolesarski servisi:

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Lazah, Litiji in v Ljubljani.

One comment on “41: Planinski dom na Jančah – Ljubljanski grad

  1. Super trasa v bližini Ljubljane. Lepo označena, samo odsek vas Repče – do konca vasi Orle ni prav nič označen, Pomaga GPS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *