22: Planinski dom na Mirni gori – Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

S spustom z Mirne Gore se po gozdnih makadamskih in kasneje poljskih poteh pripeljemo v osrčje Bele krajine. Rahlo vzalovljeni griči, ki se vijejo med Gorjanci in reko Kolpo ponudijo pravo osvežitev z reko Kolpo na čelu. Na sončni strani Gorjancev, med Metliko in Brežicami, pa nas čaka eden najlepših grebenskih delov STKP na meji med Slovenijo in Hrvaško. Z dolgim spustom po gozdni makadamski poti med planinskim domom na Mirni gori (1000m) in Črnomljem pustimo za seboj Kočevske gozdove. Usmerimo se proti kampu Podzemelj in dolgo pričakovani osvežitvi v reki Kolpi. Po prvih nekaj kilometrih neprometnega asfaltnega odseka iz Črnomlja, se odcepimo levo na makadamsko poljsko pot, ki nas pripelje do ribnika in kampa Podzemelj (155m, KT, žig). Tu si lahko privoščimo krajši počitek, z osvežitvijo v reki Kolpi, adrenalinskem parku in napolnimo energijo za nadaljevanje poti proti Metliki. Iz kampa Podzemelj do Primostka sledimo poljski makadamski poti. V kraju Primostek zavijemo desno in se priključimo glavni cesti, po kateri nadaljujemo do Metlike. Z Metlike se pot prične polagoma vzpenjati po makadamski cesti mimo vinskih goric in vasi Grabrovec, Bušinja vas. V zadnjem delu sledimo utrjeni stezi, ki nas pripelje do vasi Hrast pri Jugorju. Tu prečkamo glavno cesto Metlika – Novo mesto in nadaljujemo po levem grebenu ob glavni cesti do Jugorja, kjer se priključimo glavni cesti Metlika- Novo mesto. Po okoli 2 km prispemo do prelaza Vahta (615m) kjer zavijemo desno na makadamsko gozdno cesto. Preden si odvežemo dušo na planinski koči na Gospodični (822m,KT, žig) nas čaka še 9 kilometrov rahlega vzpona v senci bukovih krošenj.

3 comments on “22: Planinski dom na Mirni gori – Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

  1. Pozdravljeni, zanima me zakaj moj gps Oregon 550 ne zazna datotek pod številko 22 (Mirna Gora),23 in 26, medtem, ko pa 24 in 25 zazna? Kaj naj storim, da grem lahko na pot z uporabo gps ?

  2. V minulih dneh sem prevozil traso od lovske koče Resa do prelaza Vahta. Pohvale markacistom, ker je res dobro označeno.

  3. V Planinskem domu pri Gospodični spanje ni bilo možno, niti čez vikend, ker je dom čez noč zaprt. To se nam je sicer zdelo nenavadno, saj je na straneh PZS objavljeno, da je dom odprt in ima možnost prenočevanja. Potem smo spali v glampingu Vahta, 1 km pod sedlom v smeri Novega mesta, kjer so zelo prijazni in imajo odlično hrano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *