40: Planinski dom na Kumu – Planinski dom na Jančah

Kum
Kum [foto: Matej STRGARŠEK]
Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 7-8 ur.

Kondicijska zahtevnost:,  Zelo zahtevna.

Tehnična zahtevnost:, Srednje zahtevna.

Prevoznost: Trasa je prevozna v  mokrem in v suhem vremenu.

Podlaga:: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka, steza.

Markiranost trase:  Da.

Od planinskega doma se spustimo dobra dva kilometra v obratni smeri pristopa do makadamske ceste, ki pelje okrog vrha Kuma proti Ključevici. Zavijemo desno in sledimo cesti rahlo gor in dol mimo osamljene cerkvice Sv.Marije do zadnje kmetije v Ključevici Dolšek. Od kmetije se najprej spustimo 50m po kolovozu navzdol, nato pa se rahlo povzpnemo okrog gozdnega grebena. Sledi kratek a mestoma strm spust v Mali Kum.

-> Varianta spusta | Na vrhu Kuma je zapornica in ob njej se v smeri Zidanega Mosta začne spuščati označena planinska pot, ki je prvih 100m sicer dovolj široka, vendar pa je zaradi zahtevne kamnite podlage primerna le za dobre kolesarje s polnovzmetenimi kolesi. Lahko pa ta težavnejši del kolo vodimo ob telesu in z vožnjo začnemo malo nižje. Po 200 metrih spusta iz vrha pripeljemo v križišče s planinskimi oznakami. Sledimo cesti in planinskim oznakam naprej v smeri Zidanega mosta, čez slab kilometer pa pripeljemo do križišča s cesto po kateri vodi primarni spust in zavijemo desno. Na ta način izdatno skrajšamo spust v primerjavi s primarnim, prikrajšani pa smo za lepe razglede po dolenjski.

V vasi Mali Kum se začne asfaltna cesta po kateri se spustimo do Podkuma in po razgledni planoti kolesarimo v smeri Rtič ter Polšnika. V Polšniku nadaljujemo vožnjo naravnost navzgor v smeri Velike Preske. Čez dober kilometer prikolesarimo v križišče na neizrazitem sedlu z lepim razgledom [tudi nazaj na Polšnik], kjer zapeljemo naravnost navzgor po makadamski cesti deloma skozi gozd, deloma po razgledni planoti v smeri Dolgega Brda in Bukovice pri Litiji, zatem pa se spustimo navzdol v dolino. Ko pripeljemo do glavne ceste pred Cerovco zavijemo levo v smeri Gabrovke in vozimo po njej približno 100m, nato pa zavijemo desno na makadamsko cesto in ji sledimo sprva navzgor skozi opuščeni kamnolom v vas Rodni Vrh, nato pa sledi še spust v Veliko Kostrevnico.

Po glavni cesti proti Litiji kmalu zagledamo smerokaz, ki nas usmeri levo proti Bognšperku. Po dobrih 100 m nas čez mostiček spet vodi smerokaz. Od tu naprej sledimo markacijam prav do gradu. Asfalt se kmalu konča in nadomesti ga gozdna pot, ki je lahko ob dežju precej blatna. Do gradu prispemo mimo paviljona in nato do glavne asfaltne ceste, kateri sledimo desno navzdol do Šmartnega pri Litiji. Ko se pripeljemo do nove ceste s kolesarsko stezo, zavijemo levo na staro cesto v smeri lepo vidne, za Šmartno značilne cerkve. Nadaljujemo mimo cerkve in nato levo v smeri Besnice. Cesto za Besnico zapustimo v Zavrstniku ter zavijemo desno na makadamsko cesto, 50 m naprej od gasilskega doma. Cesta se kmalu kar strmo vzpne, vse dokler ne dosežemo grebena, kjer pridemo do velikega križišča. Tu izberemo cesto v levo, kamor nas tudi usmeri smerokaz za Janče. Markirani poti sledimo vse do doma na Jančah – večji del vozimo po gozdni cesti, zadnji del pa je asfaltiran. Pot se ves čas rahlo vzpenja.

Kontrolne točke:

109 Planinski dom na Kumu, Ključevica 19, 1423 Dobovec, v koči

110 Grad Bogenšperk, Javni zavod Bogenšperk, Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji, pred vhodom v grad

111 Planinski dom na Jančah, Janče 1, 1000 Ljubljana, v koči za šankom

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

Trgovine:

Šmartno pri Litiji.

Znamenitosti:

Grad Bogenšperk.

Kolesarski servisi:

Lamu, Litija.

Polnilnice za e-kolesa:

Ni

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Litiji in v Jevnici.

4 comments on “40: Planinski dom na Kumu – Planinski dom na Jančah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *