05: Planinska koča na Uskovnici – Aljažev dom v Vratih Planinska koča na Uskovnici - Šport hotel, Goreljek - Kovinarska koča v Krmi

Planina Uskovnica

Gosti smrekovi gozdovi, biatlon, kraška planota, razgledne planine, Barje Goreljek … Je le nekaj zanimivosti, ki jih lahko strnemo v eno besedo – Pokljuka. Naša naslednja gorenjska etapa nas vodi prav čez Pokljuko vse do doline Radovne in Krme.

Etapo začnemo pri planinski koči na Uskovnici. Naredimo samo nekaj obratov na gonilki, zavijemo desno in s planine Uskovnica že lahko občudujemo prekrasen pogled na Julijce. Malo za tem pripeljemo pred prvo manjšo oviro – leso. V kolikor je lesa zaklenjena je potrebno kolo prijeti in iti čez po nekaj stopničastih kamnih. Na križišču kolovoznih poti je postavljenih nekaj usmerjevalnih tabel. Mi svojo pot nadaljujemo v smeri planine Zajamniki, skozi kratko sotesko mimo potoka Ribnica. Po krajšem vzponu pridemo do križišča, kjer zavijemo desno v smeri proti planini Zajamniki (v levo smer je Rudno polje). Peljemo se po gozdni cesti, ki se po dobrem kilometru začne naglo vzpenjati. Med vzponom zavijemo desno in se pripeljemo na planino Zajamniki. Še ena paša za oči! Prekrasni razgled na Julijce!
Ko se naužijemo pogledov, ki nam jih ponuja ta planina, nadaljujemo po razgibani gozdni cesti do naslednje kontrolne točke – Šport Hotel na Goreljku.

Odpeljemo se naprej in že kmalu pridemo do glavne regionalne ceste, ki pelje do Rudnega polja na katero se priključimo z zavojem v levo. Že po zgolj 200 metrih pa zavijemo z glavne ceste na desno, kjer nas čaka krajši vzpon. Takoj po vzponu pa imamo znova pašo za oči. Krajši spust do prekrasne planine Javornik, kjer ponujajo med drugim tudi skuto in sir. Seveda tako kot na vseh planinah, kjer je živina na paši, je tudi tukaj treba spoštovati domačine in zapirati leso za seboj. Takoj za planino na križišču zavijemo desno. Na Pokljuki je na splošno potrebno biti zelo pozoren, zaradi veliko križišč gozdnih cest, pa tudi zaradi – medvedov. Na slednje nas opozarjajo tudi mnoge table. Po približno 2 km zavijemo levo. Nato sledi krajši spust do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri pod Klek. Od tam se pot vzpenja. Po približno 800 metrih na drugem križišču zavijemo desno. Vzpenjamo se še naprej in znova na drugem križišču po približno 1,2 km zavijemo desno. Po prevoženih 3 km ovinkaste ceste pridemo do prvega od treh križišč. Na vseh peljemo naravnost. Nato se prične daljši spust v dolino reke Radovne. Glede na malo bolj zahtevno orientacijsko vožnjo je Pokljuka markirana s STKP oznakami. Ko pridemo v dolino, zavijemo ostro levo in nadaljujemo pot skozi dolino. Ob poti sta tudi znamenitosti Psnakova stara žaga in mlin. Kmalu za tem (sicer malo s poti STKP!) je na desni strani še ena zanimivost vredna ogleda – Gogalova lipa. Če se vrnemo nazaj na STKP nadaljujemo pot v Zgornjo Radovno. Tam se nam odpre pogled. Kmalu za tem zavijemo desno, kjer nas pot vodi do ogleda znamenite Pocarjeve domačije. Vrnemo se nazaj (približno 100 m od koder smo prišli), ter nadaljujemo pot vse do Kovinarske koče v Krmi, kjer končamo drugo gorenjsko etapo.

Opozorilo: na odseku Planina Klek–Stresena dolina–cesta po dnu doline Radovne ni dovoljena vožnja med 1. marcem in 1. julijem. Vožnja na tem odseku v neprimernem času lahko negativno vpliva na razmnoževalni cikel predvsem divjega petelina in ruševca (več o tem na Gorsko kolesarjenje v TNP). Prosimo da dosledno upoštevate to omejitev.

Ponudba

Znamenistosti ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom

V bližini ni nobenih železniških povezav. Vozi le avtobus na Pokljuko do Rudnega polja. Več informacij o prevozu si lahko ogledate na http://www.alpetour.si/index.php?page=news_m&item=307&id=11749

24 comments on “05: Planinska koča na Uskovnici – Aljažev dom v Vratih Planinska koča na Uskovnici - Šport hotel, Goreljek - Kovinarska koča v Krmi

  1. Včeraj sem prevozil del etape. Nabavil sem tudi že knjižico za kontrolne žige. Žal na nobeni kontrolni točki ne poznajo omenjene poti. Tudi žigov nimajo nikjer. To velja za info center Bohinj, Gostilna Danica. Prav tako je zaprt do nadaljnjega Šport hotel na Pokljuki. Glede na to, da gre za čisto novo zadevo bi bilo dobro, da bi se kontrolne točke izvajale na tistih objektih, ki so dejansko v uporabi in da se jih informira. Na poti tudi nikjer nisem zasledil novih markacij. Marsikje bi bile potrebne. Pri spustu s Pokljuke v Radovno prav zagotovo. Zanima me, kdaj se ima namen, da bo zadeva funkcionirala, predvsem v zvezi s kontrolnimi žigi, saj na nobeni točki še niso slišali za omejeno pot. Drugače pa pohvale za nekaj sveže ponudbe.

    • Pozdravljen Luka!

      Najprej opravičilo za nevšečnost glede žigov.
      Žigi in skrinjice so bili izdelani malo z zamudo. Šele ob koncu prejšnjega tedna smo jih dobili. V naslednjih dneh bom na gorenjskem delu STKP (od Soriške planine do Vršiča) dostavil žige in skrinjice na kontrolne točke za katere že lep čas imamo soglasja od skrbnikov. Tako, da skrbniki so informirani o kontrolnih točkah.
      Tudi kar se markiranja tiče bomo to urejali v naslednjih dneh. Najprej z markacijami in nalepkami, kasneje tudi z usmerjevalnimi tablami.

      Predlog:
      Glede na to, da si del STKP poti prekolesaril, nisi pa imel možnosti odtisnit žig v knjižico … Jaz sem na relaciji Kranjska Gora – Ljubljana vsak dan. V kolikor se nahajaš v teh krajih, ali kje vmes (recmo Radolca, Lesce, … ), se lahko kje dobiva in odtisneva žige v knjižico še preden jih odpeljem na kontrolne točke.

      Lep pozdrav,
      Nikola

  2. Ni problema, se bom še enkrat oglasil po žige. A to je potrebno zbirati posebne žige, kot to velja za planinsko transverzalo – ne velja običajen žig od koče.

    • Pozdravljen Luka!

      So posebni žigi z STKP logotipom.
      V dnevniku je tudi omenjeno, če ni žiga, je lahko dokaz fotografija na kateri je jasno viden obraz planinca in na kateri je razpoznavna kontrolna točka. O upravičenosti predložene fotografije kot dokazila odloča Komisija za turno kolesarstvo.

      Mimogrede, kot informacija … Za tole etapo je žig v Krmi (Kovinarska koča) bil včeraj postavljen. 🙂

      Danes na etapi do Vršiča, razen v Gozd Martuljku (se še čaka en dodatek za skrinjico), ta bo v naslednjih dneh. Prav tako v naslednjih dneh podelim žige od Soriške planine do Uskovnice.

      Lep pozdrav,
      Nikola

    • Živjo še enkrat.

      Zgolj v vednost.

      Danes so bili razdeljeni žigi na bohinjskem koncu … od Uskovnice do Soriške planine (tam v Brunarico bo iz doline dostavljen predvidoma jutri) 😉
      Za Goreljek smo se danes nekaj menili, da bo najverjetneje začasno pri pisarni kjer so delavci, ki delajo na objektu.

      Lep pozdrav,
      Nikola

  3. Za planino Zajamniki na krajšem odseku nisem uspel najdi poti v naravi, začrtane z gps sledjo.
    Gre za pozicijo krogca na priloženi sliki, kjer naj bi bila pot z ovinka v vzhodni smeri speljana skozi gozd, vendar tam razen lesene ograje in gosto zaraščenega podrastja poti ni videti. Potreben je manjši obvoz (150m) nazaj proti zgornji gozdni cesti.

    http://shrani.si/f/1/5c/3uZGHWP8/capture.jpg

    Ostali deli poti so brez posebnosti, kontrolne točke so urejene, le žig na štoru pred hotelom Šport ima suho blazinico za črnilo. Potrebna je previdnost malo po začetku spusta v dolino Radovne, kjer je čez cesto postavljena zapornica zelene barve.

    Lp,
    Jernej

  4. Pravkar sem se vrnil s kolesarjenja čez Uskovnico in do Šport hotela na Goreljku. Na žalost je nekdo ukradel žig na Šport hotelu 🙁
    Moram dodat, da sem imel nekaj težav z orientacijo glede na opis poti. Na planino Zajamniki zavijemo desno med vzponom (ne “po vzponu”)…in se vrnemo na cesto nazaj, da bi “nadaljevali pot po razgibani gozdni cesti”. In do kontrolne točke je potem še nekaj časa in brez oznak.
    Podobno poenostavljen in zelo dvoumen je opis poti od Bohinja do Uskovnice. Vedno sem mnenja, da je bolje nič napisat, kot nekaj zelo poenostavljeno (…teh “majhnih kapelic” je tukaj ogromno).

    • Pozdravljen Simon! 🙂

      Hvala za obvestilo!
      Sem preveril in žal je res kar si napisal. V času gradbenih del je bil žig postavljen zunaj hotela na štoru. Nedavno je hotel odprl svoja vrata, žal pa je nekdo ukradel žig.
      Dokler ne bo izdelan nov žig, vam lahko obisk kontrolne točke potrdijo v hotelu s podpisom, bo prav tako veljalo. In če ni nobenega se lahko fotografira pred objektom. Pri priznavanju ne bomo delali težav.

      Kar se opisa poti tiče je popravljeno.
      Kmalu bodo tudi lokalni markacisti označili kritične točke na poti z modro-belo markacijo STKP. Tudi s kakšno modro usmerjevalno tablo, če se bo dalo.

      Lep pozdrav,
      Nikola

      • Hvala Nikola. Me je prijazni receptor hotela fotografiral in se mi podpisal 🙂 Drugače pa…Planina Zajamniki je res čudovita. Kakor tudi ostala narava na tej poti.

        Seveda velja vsa pohvala vam in vsem ostalim, ki ste pripravili to imenitno zadevo za kolesarje.

        Lep pozdrav,
        Simon

  5. Ta vikend sem šel ponovno po tej trasi. Tokrat s prijateljem, ki sem ga navdušil za STKP. Razočaran ugotovil, da žiga še vedno ni. Še posebej me je začudilo, ker je receptor povedal, da je govoril z nekom in mu je ta obljubil, da žig pošlje. Porodni krči te poti bi zdaj že lahko bili končani.

    • Za to etapo bi dodal, da sploh ne drži podatek o tem, da je Pokljuka markirana s STKP oznakami. S kolegom nisva videla niti ene same. Pravzaprav sva prvo zagledala mnogo dalje naprej v dolini Soče 🙂

    • Živijo.

      Je trasa označena (STKP markacije pa kakšna tabla/ puščica)? Predvsem me zanima “labirint” od Mrzlega studenca do Radovne.

      Hvala že vnaprej.

  6. Zdravo,
    ali ta tura zaključuje v Krmi ali v Vratih ? Po opisu v Krmi, po gpx-u pa v Vratih.Tole jo morali biti pred kratkim dodano. Ali to pomeni da je v Vratih tudi kontrolna točka z žigom, na seznamu je namreč ni ?

  7. Pozdravljeni,
    mene pa zanima, kako je zdaj z etapama 5 in 6, saj v naslovu 5. etape piše “05: Planinska koča na Uskovnici – Kovinarska koča v Krmi”, trasa je pa izrisana do Aljaževega doma v Vratih. Naslednja etapa je poimenovana “06: Kovinarska koča v Krmi – Poštarski dom na Vršiču”, na zemljevidu pa je spet od Aljaževega doma v Vratih do Poštarskega doma na Vršiču.

    Hvala in lep pozdrav!

  8. Pozdravljeni,
    zanima me, kako je z žigom v Vratih sedaj, ko je koča že zaprta. Je kje v skrinjici zunaj koče? Ker na seznam kontrolnih točk na tukajšnji spletni strani še vedno ni dodana, v novi knjižici pa je.
    Hvala in vse dobro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *