30: Ruška koča – Ribniška koča Ruška koča- Osankarica- Koča na Pesku- Koča Pesnik- Ribniška koča

Ta etapa turnokolesarske poti nas bo popeljala čez najbolj samotne in divje predele Pohorja. Sicer etapa ne obeta daljših vzponov in spustov, pa bomo klub temu nabrali kar lepo število višinskih metrov. Ves čas bomo kolesarili po bolj ali manj samotnih gozdnih cestah.

Od Ruške koče nadaljujemo v smeri zahoda proti smučišču Cojzerica, od koder se nam odpre čudovit razgled proti severu- Kozjaku in dalje proti Avstriji. Čaka nas spust proti dolini Lobnice- Bajgotu, kjer si je možno ogledati tudi slap Šumik.

Pozor: Do slapu Veliki šumik vodi planinska pot, ki ni prevozna s kolesom in je kategorizirana kot zahtevna pot. Potrebna je dobra obutev za spolzek in mestoma izpostavljen teren.

Osankarica malakoča osankarica

Sama pot se ne spusti čisto do Bajgota, ampak že nekaj prej zavije proti Osankarici, kjer je kontrolna točka (žig je v koči ali pa v nabiralniku pred vrati) in možnost, da si peš ogledamo Črno jezero in bojišče Pohorskega bataljona na Treh žebljih. Pri koči je urejen tudi manjši muzej.

Crno jezero Črno jezero

Nadaljujemo po glavni cesti proti Lukanji. Po makadamski cesti se dokaj strmo spustimo do Lukanje, kar pomeni da moramo te višinske metre nadoknaditi. Zložen vzpon nas vodi mimo Jurgovega in Zgornje brvi proti Koči na Pesku, ki je tudi kontrolna točka- žig je v koči.

Po okrepčilu se spustimo po dolini Radoljne in ves čas sledimo pohorski kolesarski tranverzali (označeno PT). Pot sicer ni pretirano razgledna vse do malo pred Kočo Pesnik, ki je tudi kontrolna točka (žig se nahaja na skrinjici, ki je nameščena na koči), kjer se lepo vidi zahodni del Kozjaka in Golica.

Pesek ribniska 2 Pesek ribniska1

V nadaljevanju nas čaka še vzpon do najvišje ležeče koče na Pohorju Ribniške koče– kontrolna točka (žig se nahaja v koči). Od koče je čudovit razgled proti severu.

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Železniške povezave med Dravogradom in Mariborom so možne samo med tednom (vozni red). Med vikendom je možno potovati med krajema tudi z avtobusom (vozni red)