17: Marezige – Tumova koča na Slavniku

* Podatki o dolžini, vzponu in spustu so zabeleženi med zemljevidom in grafom poti.

Trajanje: 3-4 ure.

Kondicijska zahtevnost: Zahtevna.

Tehnična zahtevnost:, Manj zahtevna, Zahteven je vzpon na kraški rob in naprej na Slavnik.

Prevoznost: Trasa je prevozna celo leto. Na kraški planoti in na Slavniku je lahko občasno moteča le močna burja. Nekajkrat na leto lahko  Slavnik za krajši čas pobeli sneg.

Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz.

Markiranost trase:  Da.

Zadnji popravki: 16.08.2023

Iz Marezig, kjer v gostilni Karjola ali čez cesto v Vinski fontani, hranijo žig kontrolne točke, se STKP usmeri proti SV po razglednem slemenu do križišča nad Kavaliči, kjer zapustimo asfalt in se po kolovozu na desni vzpnemo v Dolane. Z glavne ceste takoj zavijemo desno v Kocjančiče in se nanjo spet vrnemo pri komunalni deponiji na vrhu slemena. Po njej desno do gostilne Mohoreč, tu pa levo na kolovozno pot (planinske markacije), ki se spusti v vas Kubed z značilnim petero robim zvonikom. Sledimo markirani poti, ki iz osnovne smeri spusta zavije ostro levo in vodi v SZ del Kubeda in od tod po cesti na sleme nad vaškimi hišami in do cerkve, ki stoji na samem robu skalnatega odloma. Od cerkve se kratek odsek vrnemo po isti cesti, nato pa se s slemena na koncu vasi v loku spustimo po razdrapanem kolovozu proti desni na regionalno cesto. Prečkamo jo in v isti smeri nadaljujemo proti dnu doline in pod grebenom Lačne proti Hrastovljam. Še kratek, nezahteven vzpon in že smo na kontrolni točki v (zunaj na levi strani vhoda) gostilni Švab tik pred znamenito taborsko cerkvijo s svetovno znanimi freskami. STKP nas popelje naravnost do nje, nato pa navzdol skozi vas v dolino. Pričnemo se vzpenjati do podvoza pod železniško progo in naprej po makadamski poti do slikovite Podpeči, ki se stiska pod mogočno steno, na kateri čepi obrambni stolp iz časov beneške republike. Pod njim se cesta nadaljuje v smeri Zazida, mi pa jo zapustimo na prvem odcepu v levo in se po gozdni cesti povzpnemo na kraški rob. Pri vodohramu gremo desno naprej do prehoda čez železnico, nato pa na naslednjem razcepu levo navzdol ob progi in skozi pretežno borov gozd vse do železniške postaje v Podgorju. Sledi vožnja po slabi gozdni cesti, ki se vzpne vse do Tumove koče na Slavniku. Po dolgem in precej napornem vzponu se gotovo prileže počitek, ki ga izkoristimo tudi za odtis žiga kontrolne točke.

Kontrolne točke:

47 Marezige, Marezige 24, 6273 Marezige, v gostilni Karjola ali čez cesto v Vinski fontani

48 Hrastovlje, Hrastovlje 53, 6275 Črni kal, v skrinjici na levi strani vhoda v gostilno Švab

49 Tumova koča na Slavniku, Podgorje 72, 6216 Podgorje, v skrinjici pod teraso Tumove koče

Prenočišča:

Tumova koča na Slavniku

Okrepčevalnice:

Trgovine:

Marezige

Znamenitosti:

Kolesarski servisi:

Ni.

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Kozini.

9 comments on “17: Marezige – Tumova koča na Slavniku

  1. Stanje 30.6.2021: žig na Tumovi koči na Slavniku je poškodovan – v dveh kosih. – Gumijasti del za odtis je odstopil od ročaja. Ročaj je bil v skrinjici STKP na verižici, gumijasti del pa v drugi. Zaenkrat se ju še da skupaj uporabiti in narediti odtis, ampak imam občutek, da ne bo več dolgo tako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *