20: Hrib Loški potok – Koča pri Jelenovem studencu

Hrib Loški potok

Za domom

Odcep za Kamni grič

Dolžina:

Vzpon:

Spust:

Trajanje: 3-4 h

Kondicijska zahtevnost: Srednje zahtevna.

Tehnična zahtevnost: Manj zahtevna (večinoma poteka po makadamu). Srednje zahtevna na vlaki med Kamnim gričem in Travno goro in del med Travno goro, ter Pristavo. Zahtevna na vlaki oz. gozdni stezi, ki pripelje do makadamske ceste ca. 5 km pred Kočo pri Jelenovem studencu, kjer je potrebno kolo potiskati.

Prevoznost: Trasa je prevozna v kopnem delu leta. V mokrem in v suhem vremenu. V mokrem potrebno del etape pešačiti, na vlaki med Kamnim gričem in Travno goro.

Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka.

Markiranost trase:  Delno.

Etapo začnemo v vasi Hrib in se odpeljemo po asfaltni cesti smer Sodražica. Po približno 3,6 km pridemo do smerokaza Planinska koča Kamni grič.

Tu zavijemo desno in po makadamu nadaljujemo do planinskega doma.Tu je tudi prva kontrolna točka etape.

Za kočo se peljemo po travniški poti do makadamske ceste, tu zavijemo desno in nadaljujemo proti Domu na Travni gori. Pri domu je druga kontrolna točka etape.

Pot nadaljujemo delno pomakadamski cesti in delno po gozdni vlaki proti Jelenovem žlebu.

Travna gora   Jelenov žleb

V Jelenovem Žlebu je bila dne 26. marca 1943 ena najslavnejših bitk slovenskih partizanov. Tega dne sta Gubčeva in Cankarjeva brigada uničili bataljon italijanske divizije Macerata.

Nadaljujemo kolesarjenje proti Glažuti.  Nekdanji gozdarski dom v Glažuti.

Nekdanji gozdarski dom v Glažuti   Glažuta

Ime Glažuta spominja na nekdanjo steklarno in njenega lastnika – kneza Karla Auersperga (nem. Karlshutte = slov. Karlova steklarna), ki jo je okoli leta 1835 postavil sredi gozdov ob

cesti iz Grčaric proti Loškemu Potoku. Sprva so izdelovali steklene plošče, kasneje vzbočeno steklo. V steklarni je bil prvi parni kotel na Kranjskem. Uporabljali so ga kot pogon za brusilnico.

Kremenčev pesek so kopali v okolici Novih Lazov, za topilno sredstvo pa so uporabljali pepeliko. Ostanki steklarne ležijo ob levi strani gozdne ceste, okoli 300 m od križišča, ki se v Glažuti odcepi

proti jugu k Perhajmski koči in gozdarski koči Medvednica. Etapo nadaljujemo po makadamski cesti do vasi Grčarice, tu zavijemo levo na asfaltirano cesto v smeri proti Ribnici. Pot nas pripelje do križišča za vas Grčarske ravne. Ponekaj sto metrih zavijemo desno na makadamsko cesto in nadaljujemo do čebelnjaka.

Čebelnjak ob potiV naslednjem križišču in zavijemo desno, nadaljujemo do naslednjega križišča in zavijemo levo, v naslednjem križišču zavijemo desno in nadaljujemo do naslednjega križišča v katerem peljemo naravnost. Pripeljemo se do velikega ovinka in zavijemo levo na gozdno vlako, nadaljujemo do makadamske ceste in zavijemo desno. Nadaljujemo proti Eleonorini jami na vseh križiščih peljemo naravnost.Pri nekdanji gozdarski koči zavijemo desno smer Koča pri Jelenovem studencu.

Koča pri Jelenovem studencuNekdanja gozdarska koča

Pri koči je tretja kontrolna točka in zaključek etape 20.

Kontrolne točke:

55        KTC Loški Potok (Hotel Hrib), Hrib 14, 1318 Loški Potok, na recepciji KTC Loški Potok

56        Planinski dom na Kamnem griču, Kamen grič, v predverju koče

57        Dom na Travni gori, Travna gora 42, 1317 Sodražica, na spodnji strani doma

58        Koča pri Jelenovem studencu, Podgorska ulica 63, 1330 Kočevje,v koči pri vhodu

Prenočišča:

 

Okrepčevalnice:

 

Trgovine:

 • Hrib Loški potok
 • Kočevje

Znamenitosti:

Kolesarski servisi:

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Ribnici in Kočevju.

6 comments on “20: Hrib Loški potok – Koča pri Jelenovem studencu

 1. Pozdravljeni.
  Glede na to, da je Koča pri Jelenovem studencu odprta le čez vikende in da je stkp žig “v koči pri vhodu”, ali lahko obiskovalci, ki kolesarimo tudi čez teden ta žig pridobimo kje drugje?
  Lep pozdrav
  Robert

 2. Približno zadnjih 10 km pred Kočo pri Jelenovem studencu sta navigacijska gpx datoteka in markirana pot različni. Sam sem sledil markacijam, ki peljejo po lepi široki cesti do koče. Navigacija nekje zavije v en zaraščen klanec, zato je pomoje bolj užitno zaupat markacijam, ki so na tem odseku zgledno postavljene. Pozorni morate biti le v enem velikem križišču (verjetno bi lahko 3 tovornjaki tam obračali), da zavijete desno (markacija s puščico na drevesu).

 3. Krasna etapa. Tako kot je Matevž napisal: cca. 10 km pred Kočo pri Jelenovem studencu nas gpx usmeri v slab kolovoz (direktno v gozd). Tam sledite STKP markacijam, ki nadaljujejo pot po makadamu.
  Upravljalcu trase predlagam da popravi gpx datoteko in jo uskladi s STKP markacijami na terenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *