13: Iztokova koča pod Golaki – Stjenkova koča na Trstelju

Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 6 ur

Kondicijska zahtevnost: Srednje zahtevna.

Tehnična zahtevnost: Srednje zahtevna.

Prevoznost: Trasa je prevozna celo leto. Izjema je prvi del od Iztokove koče do Predmeje, ki je pozimi navadno zasnežen.

Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka, steza.

Markiranost trase:  Večinoma.

Ta del STKP nas vodi skozi tri, med seboj zelo različne pokrajine. S planote Trnovskega gozda se bomo spustili v sončno Vipavsko dolino in se povzpeli na kamniti Kras, kjer bo na naši poti že zadišalo po bližini morja. Med kolesarjenjem prek tega območja bo vsak našel nekaj zase; pa naj bo to senčni hlad prostranih dinarskih gozdov na Gori, vinogradi v gričih nad od burje prepihano Vipavsko dolino, ali pa razgledni vrhovi severnega roba Krasa s slikovitim Štanjelom, ki je najlepši uvod v skrivnosti domovine pršuta in terana, ki nas čakajo v naslednji etapi.

Od Iztokove koče se v južni smeri po gozdni cesti spustimo do Koče Edmunda Čibeja v Tihi dolini (žig) na robu Trnovskega gozda. Tu, na planoti Gora, je na Predmeji čudovito razgledišče, ki nam odpre pogled na osrednji del Vipavske doline, Vipavska brda in Kras. Celotno nadaljevanje etape je kot na dlani. Da ga začutimo še s kolesa, se spustimo po legendarni Resslovi poti v smeri Ajdovščine. Pred vstopom v mesto, ki ima še ohranjeno staro rimsko jedro “ob mrzli reki” (Ad fluvium frigidum), si ogledamo še njen izvir – reka, ki ji danes pravimo Hubelj, namreč slikovito prihaja na dan skozi jame ob vznožju Gore. Ko je prestolnica burje za nami, nas pot ob Hublju privede do severnega roba Vipavskih brd – gričevnate deželice na prehodu iz Vipavske doline na Kras. Tu smo takoj obkroženi z vinogradi in sadovnjaki. Kontrast s hladnim objemom gozdov, ki smo mu bili priča pred kratkim, je izjemen. Vzpnemo se skozi Planino, kjer lahko, tako kot v sosednjih Gaberjah, uživamo v žlahtni kapljici – ne zamudite pokušine pinele, lokalne bele posebnosti. Spust do rečice Branice nas ponovno preseneti s spremembo pokrajine, saj vinograde zamenja kraški borov gozd, skozi katerega, v blagem vzponu, kmalu dosežemo Štanjel. Najslikovitejša vas na Krasu vedno preseneti s svojimi umetninami iz kamna. Vsekakor se zapeljimo do Ferrarijevega vrta, Kraške hiše z etnografsko zbirko, cerkve svetega Danijela in gradu, kakšno minuto daljši postanek, pa nam odkrije še marsikaj skritega po vaških gasah in kržadah.

Nadaljujemo prek hribovitega severnega roba Krasa. Mimo vasice Lukovec in Grižnik se spustimo do asfaltne ceste Komen – Branik. V drugem delu nas čaka prečenje vrhov in severnih pobočij Šumke ter Ovčnjaka. To območje je močno prizadel velik gozdni požar leta 2006, ki je praktično uničil stare borove gozdove, danes pa imamo zaradi tega odprte razglede proti Vipavski dolini in Alpam na eni in Jadranskemu morju na drugi strani. Ko dosežemo preval Železna vrata, smo že zelo blizu etapnemu cilju na Trstelju. Nanj in do Stjenkove koče tik pod vrhom, se povzpnemo skozi vas Lipa in po slikoviti stezi prek južnih pobočij.

Kontrolne točke: 

34 Iztokova koča pod Golaki, Predmeja 150, 5270 Ajdovščina, v skrinjici na zunanjosti koče

35 Koča Edmunda Čibeja v Tihi dolini, Predmeja 35 a, 5270 Ajdovščina, v skrinjici na skali pred kočo

36 MC Hiša mladih Ajdovščina, Cesta IV. prekomorske 61, 5270 Ajdovščina, žig je na zunanji steni ob vhodu v Hišo mladih (na nasprotni strani kot bar)

37 Štanjel, Štanjel 1a, 6222 Štanjel, v Turistično informacijski pisarni

38 Stjenkova koča na Trstelju, Lipa 46, 5296 Kostanjevica na Krasu, v koči

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

Trgovine:

  • Ajdovščina
  • Štanjel

Znamenitosti:

Kolesarski servisi:

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Ajdovščini in v Štanjelu.