14: Stjenkova koča na Trstelju – Koča na Kokoši

Dolžina: 

Vzpon: 

Spust:

Trajanje: 5 ur

Kondicijska zahtevnost: Lahka.

Tehnična zahtevnost: Lahka.

Prevoznost: Trasa je prevozna celo leto. Zelo redko zapade kaj malega snega na Trstelju in Kokoši. Neprijetno edino ob močni burji.

Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz steza.

Markiranost trase:  Večinoma

Apnenčeva pokrajina, rdeča zemlja, kamnita arhitektura vasic, teran, pršut, Srečko Kosovel, lipicanci,… vse to in še veliko več je Kras. Krasna pokrajina, ki je svoje ime posodila vsem območjem tega sveta, na katerih lahko občudujemo podzemne jame in druge pojave, ki so bili prvič raziskani in opisani prav tu, v zaledju Trsta. In tod nas bo vodila pot na tem odseku STKP.

Začnemo s spustom s Trstelja do vasi Temnica. Dejstvo, da se spet nahajamo na območju, kjer je pred stoletjem divjala svetovna vojna, spoznamo s kolesarjenjem po trasi nekdanje vojaške železnice do Svetega, ene najlepših vasi tod okoli, ki si jo vsekakor moramo podrobneje ogledati (osmerokotna cerkev, petstoletna lipa, vojaško pokopališče,… če ste tukaj okrog prvega maja, pa ne spreglejte odlične domače osmice. Kmalu zatem smo že v Komnu, ki predstavlja središče tega dela planote in tudi izhodišče za več lepih krožnih kolesarskih tur (glej članek “Krasen svet med Sočo in morjem”, Andrej Bandelj, Planinski vestnik 4/2014). Skozi vasice Volčji Grad, Nadrožica, Škofi in Kregolišče nadaljujemo do živahne Pliskovice, kjer marljivi domačini vse leto skrbijo za pestro kulturno, kulinarično in pohodniško dogajanje, v tukajšnjem mladinskem hotelu pa lahko tudi prenočimo. Proti Sežani se zapeljemo skozi enega redkih hrastovih gozdov na Krasu, tik pod hribovjem Žekenc na državni meji. Sežana je danes z okrog 5000 prebivalci osrednji kraški kraj, v katerem si lahko vzamemo čas za obisk lepo urejenega botaničnega vrta in Kosovelove sobe v stari šoli, nato pa nas že pričakuje bližnja Lipica. Dosežemo jo skozi najnovejšo pridobitev – Živi muzej Krasa, na katerem spoznavamo značilne pokrajinske pojave in načine, s katerimi so domačini nekoč kultivirali takrat neprijazno deželo (pastirske hiške, kali,…). Svetovno znane domovine belih konj pa ni potrebno posebej predstavljati, zatrdimo pa lahko, da nas Lipica, če se vanjo pripeljemo s kolesom, še toliko bolj očara.Etapo zaključimo z vzponom po lepi gozdni cesti na Kokoš, kjer stoji ob koncih tedna odprta planinska koča.

Kontrolne točke:

38 Stjenkova koča na Trstelju, Lipa 46, 5296 Kostanjevica na Krasu, v koči

39 Mladinski hotel Pliskovica, Pliskovica 11, 6221 Dutovlje, na recepciji mladinskega hotela

40 Lipica, Lipica 5, 6210 Sežana, na vstopni točki v kobilarno (prodajalna vstopnic)

41 Koča na Kokoši, Lokev 300, 6219 Lokev, v skrinjici na zunanjosti koče

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

Trgovine:

  • Komen
  • Sežana

Znamenitosti:

Kolesarski servisi:

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic. Železniška postaja je v Šežani.