32: Dom na Košenjaku – Poštarski dom pod Plešivcem

Košenjak je najvišji vrh Kobanskega in leži na meji z Avstrijo. Spada v območje vzhodnih Alp, ki se proti severu navezuje na široko gmoto Golice (v Avstriji). Svoje ime je dobil po nekdaj obsežnih traviščih, košenicah, na samem ovršju. Na območju Košenjaka gnezdita redki gozdni ptici, divji petelin in ruševec.

Prirocnik-1 Prirocnik-2 Prirocnik-3 Prirocnik-4

Dom na Košenjaku
Dom na Košenjaku

Etapa Dom na KošenjakuPoštarski dom se začne na nadmorski višini 1160 m. Čudovito izhodišče nam ponuja krasen razgled na Dravsko, Mislinjsko dolino ter na oddaljena pogorja Pece in Uršlje gore, kjer je pod njenimi obronki cilj naše prve koroške etape.

Prvi del etape je enostaven, saj se iz omenjenih 1160 m.n.v spustimo, mimo razglednih travnikov (košenic – od koder tudi izvira ime Košenjak) vse do vasice Vič v dolino. Sledimo glavni cesti skozi vasico vse do glavne ceste, ki vodi od Dravograda proti mejnem prehodu Vič. Cesto prečkamo in zavijemo levo na kolesarsko stezo, po kateri se odpeljemo vse do Dravograda. Po prihodu v mesto sledimo oznakam za kolesarsko pot, ki nas popeljejo mimo centra mesta (saj je center mesta zaprt za kolesarski promet). Peljemo se mimo športnega stadiona ter pokopališča, nato pa se spustimo do reke Drave, kjer si lahko od blizu ogledamo jez na hidroelektrarni nato pa ob reki nadaljujemo pot in jo čez stari (obnovljeni) most prečkamo, desno.

DSCN1009 DSCN1014

Ko prečkamo reko Dravo zapeljemo mimo avtobusne postaje in se priključimo levo na glavno cesto Dravograd – Slovenj Gradec. Po cesti peljemo 500 m, nato pa zavijemo desno v smeri vasi Črneče, Libeliče. Po približno 1 km moramo paziti na odcep levo, kjer se prične prvi vzpon na naši turi. Iz asfaltne ceste zapeljemo na precej grobo in strmo makadamsko cesto in opravimo vzpon do planote nad Dravogradom kjer leži vasica Dobrova. Po ravnici se zapeljemo skozi mirno vasico in nadaljujemo vzpon mimo cerkvice sv. Križa pod 1018 m visokim Šteharskim vrhom. Makadamska, razgledna cesta se precej strmo vzpenja in nas vodi mimo posameznih koroških domačij vse dokler se ne obrnemo proti zahodu in se zazremo v, sedaj že bližnje, pogorje Uršlje gore.

Spust v dolino se prične pri turistični kmetiji Lipovnik, kjer se, še prej, lahko okrepčate s koroškimi kmečkimi dobrotami. Cesta po kateri se spustimo v dolino je nekoliko slabša, vendar še vedno dobro vozna. V vasi Dobrije prečkamo glavno cesto Dravograd – Ravne na Koroškem in takoj za mostom čez reko Mežo zavijemo desno ob železnici, kjer se po travnati cesti peljemo 1 km, nato pa zavijemo levo pod železniški most. Nadaljujemo mimo zaselka in zavijemo levo, kjer se prične drugi vzpon pod Gruberjev vrh. Po makedamski cesti se vzpenjamo kakšne 3 kilometre nato pa nadaljujemo mimo cerkve sv. Neže, ki jo lahko vidmo na svoji levi strani nekoliko pod cesto. Trasa nas vodi nad cerkvijo po čudovitih borovničevih gozdovih, kjer se lahko, če boste kolesarili ob pravem času (junij), ustavite in si privoščite pest ali dve teh okusnih sadežev.

DSCN1018 DSCN1022

Pri kapeli, ki je na naši desni strani zavijemo ostro desno in se rahlo vzpnemo mimo počitniških hiš ter se po gozdni poti pričnemo spuščati proti vznožju Uršlje gore. Prečkamo cesto Slovenj Gradec – Kotlje pri gostišču Duler, kjer se držimo rahlo levo in tako nato desno ponovno pričnemo, zadnji vzpon proti Poštarskemu domu. Makadamska cesta se ponovno precej vzpenja in vodi mimo velikih, posameznih koroških kmetij, po razglednih travnikih, pogled pa imamo tokrat obrnjen proti Pohorju na vzhodu in Košenjku na severu (kjer smo našo etapo pričeli), ki je že kar lepo oddaljen.

V zaselku Sele se peljemo mimo turistične kmetije Samec, kjer si lahko ogeldate lepo ohranjeno kaščo, nato pa zavijemo desno mimo kmetije Gostenčnik. V tem delu se kolesarji priključijo na asfaltirano cesto, ki do sedaj že malo utrujenim nogam, daje malo utrjene podlage. Vzpnemo se do kmetije Šuler, kjer zavijemo levo in opravimo še zadnji, strm a ne predolg vzpon do Poštarskega doma, ki nas gostoljubno pričaka na 800 m. n. v.

Poštarski dom
Poštarski dom

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Železniške povezave na tem odseku žal niso najugodnejše. Po prvem spustu, iz Košenjaka, nas pot vodi mimo železniške postaje Dravograd, ki je primerna izhodiščna točka za kolesarski vzpon na Košenjak. Iz Dravograda lahko kolesarite tudi v smeri Avstrije po Dravski kolesarski poti. Vozne rede vlakov preverite na spletni strani Slovenskih železnic.

Začetna (dom na Košenjaku) in končna točka (Poštarski dom) etape nista primerni za dostop z vlakom.

4 comments on “32: Dom na Košenjaku – Poštarski dom pod Plešivcem

  1. Za vse tiste, ki boste to etapo vozili, ko je dom na Kosenjaku zaprt priporočam, da se spustite po trasi naslednje etape do vasi Vič. Ko pridete do glavne ceste pa greste desne kjer boste na mejnem prehodu našli pizzerijo in restavracijo Ta fabrika ki ima poleg odlične hrane tudi prenočišča. Stestirano dva dni nazaj pa tudi kolesa so nama spravili na varno.

  2. Dom na Osankarici je zaprt in ne dela. Če boste prenočevali na Ruškii koči opozarjam da imajo poleg še eno kočo v katero vas bodo namestili in potem ob placilu povedali da v tisti koči ne moreš dobiti popusta kot clan PZS. Tako je bila to najdražja soba (68 EUR) z zajtrkom ki sva jo plačala na celotni dosedanji 14-dnevni turneji.

  3. Dom na Osankarici je sedaj odprt in žig imajo tudi. Ga pa niso našli na Pesku…

  4. Košenjak je bil na nedeljo odprt. Prijazna oskrbnica skuha super golaž s polento. Žig je bil v koči. Mogoče bi ga dali ven, ker koča ni vedno odprta. Spust preko Viča je dobro označen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *