31: Ribniška koča – Dom na Košenjaku Ribniška koča - Grmovškov dom na Kopah- Koča Planinc- Vuzenica- Pernice- Dom na Košenjaku

Od Ribniške koče se odpravimo v klanec proti najvišjemu vrhu Pohorja (Črni vrh 1543 m). Ker se nahajamo v coni, kjer je kolesarjenje prepovedano oz. dovoljeno samo v določenih primerih, bomo od vodnega zbiralnika naprej morali peš ob kolesu vse do zgornje postaje vlečnice Pungart na Kopah. V prvem delu do zbiralnika in od vlečnice naprej pa lahko kolesarimo vedno, razen v času med 1. aprilom in 30. junijem.

Na tem delu poti je pot speljana po najlepšem delu Pohorja, kjer razgledi segajo do Pece, Uršlje gore in Kamniško Savinjskih Alp. Velja se tudi potruditi peš do Črnega  vrha, po markiranem odcepu na levi, kar nam vzame le nekaj minut. V pomladnem času nas bodo tukaj pozdravili nešteti žafrani, v poletnem času pa se bomo posladkali z borovnicami.

Kope - CopyRibniska kope mala

Do Grmovškovega doma (kontrolna točka, žig je v koči) se spustimo po smučišču in nadaljujemo po strmi cesti čez smučišče Pungart. Ko prečkamo smučišče. sledi dolg spust do spodnje postaje proge Kaštivnik in do koče Planinc, kjer je kontrolna točka- žig je v koči, v primeru zaprte koče pa v skrinjici (Koroška planinska pot KPP).

Od koče Planinc nas čaka dolg spust do reke Drave. Spust poteka čez Sedovnikov vrh in Kugel, ter se mimo Pohorske kapele spusti do vasi Sv.Primož na Pohorju.

Od vasi nas čaka še nekaj spusta in ravnine ob potoku Crkvenica do kraja Vuzenica. Tukaj prečkamo reko Dravo in se poslovimo od Pohorja ter se podamo na Kozjak. Skozi kraj Muto in kasneje čez polja se počasi ogrejemo za precej dolg zložen vzpon na Pernice.  Ves čas nas  spremljajo razgledi na Dravo in del Pohorja, ki je že za nami. Na Pernicah je Planinsko zavetišče pri Knezu, kjer se nahaja tudi kontrolna točka (žig je v skrinjici pred vhodom z napisom PD Bricnik Muta).

pernice

Košenjak mala

Od Pernic naprej nas čaka kolesarjenje po bogatih kozjaških gozdovih, kjer ne izgubljamo pretirano višine, vsake toliko pa se pripeljemo do kakšne visoko ležeče kmetije. Na poti so čudoviti razgledi na dolino Drave in v ozadju vidimo tudi Peco ter Uršljo goro. Spustimo se do križišča kjer moramo zaviti na desno proti domu na Košenjaku, vredno pa si je pa tudi privoščiti 200m “obvoza” do lepe cerkve Sv. Janeza Krstnika.

Svkrsnik    Košenjak mala

S križišča vodi makadamska cesta v zložnem vzponu do Doma na Košenjaku, kjer je kontrolna točka poti.

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Železniške povezave med Dravogradom in Mariborom so možne samo med tednom (vozni red). Med vikendom je možno potovati med krajema tudi z avtobusom (vozni red)