02: Mihelčičev dom na Govejku – Koča na Blegošu

Prečenje Škofjeloškega hribovja, med Poljansko in Selško Soro, po stari vojaški cesti do koče na Blegošu.

Dolžina: 38 km

Vzpon: 1500 m

Spust: 850 m

Najnižja točka: 334 m

Najvišja točka: 1384 m

Trajanje: 4 -5 ur

Kondicijska zahtevnost: Srednja.

Tehnična zahtevnost: Manj zahtevna. Zahtevna sta le krajša vzpona od Govejkarja do turistične kmetije Rožnik pod Osolnikom in zadnji vzpon do koče na Blegošu. Večina trase je speljane po makadamskih in asfaltnih cestah.

Prevoznost: Trasa je prevozna v kopnem delu leta. V mokrem in v suhem vremenu.

Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz, vlaka, steza.

Markiranost trase: Večinoma.

IMG_0192 IMG_0206

IMG_0208

Spustimo se po poti pod Mihelčičevim domom do kmetije Lužar pri kateri nas smerokaz usmeri na Osolnik. V začetku je pot nekoliko ožja, a se kmalu razširi. Prečka nas pripelje na makadamsko cesto po kateri se vzpnemo do turistične kmetije Rožnik. Od tu se spustimo po cesti do odcepa levo v gozd. Pot nas kmalu pripelje na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo levo. Tu nas čaka samo še spust v Škofjo Loko v katero se pripeljemo prav v staro mestno jedro. Od tu se vzpnemo do gradu in mimo njega po cesti čez pašnike in po pešpoti skozi gozdič do ostrega ovinka stare vojaške ceste po kateri nadaljujemo navzgor vse do naše naslednje kontrolne točke v okrepčevalnici Nace v Suši. Tu lahko pustimo kolo in se peš vzpnemo še na Lubnik. Upravitelj okrepčevalnice omogoča tudi hrambo kolesa čez noč v kolikor bi se odločili za prenočevanje v koči na Lubniku. Lahko pa se v okrepčevalnici le okrepčamo in nadaljujemo naprej po cesti, ki se kmalu spremeni v makadam. Kolesarimo skozi prijetno senco odmaknjenih gozdov in skozi manjše zaselke. Pod njimi se odpira pogled na dolino Poljanske Sore ter hribe, ki nas pozdravljajo še daleč v daljavo. Od križišča cest na Črnem kalu nas čaka še nekaj strmejših odsekov. Ko pripeljemo na sedlo, kjer nas zadnja tabla usmeri k cilju etape, pa je pred nami še zadnja strmina. Od koče se lahko sprehodimo na vrh Blegoš, s katerega bomo v lepem vremenu imeli lep razgled na Julijce, Karavanke, Kamniško Savinjske alpe, Škofjeloško in Polhograjsko hribovje.

Kontrolne točke:

3          Mihelčičev dom na Govejku, Trnovec 10, 1215 Medvode, v koči pri točilnem pultu

4          Suša pod Lubnikom, Breznica pod Lubnikom 26, 4220 Škofja Loka, v skrinjici pred vhodom v okrepčevalnico Nace.

5          Koča na Blegošu, Leskovica 32, 4224 Gorenja vas, v koči pri točilnem pultu    

 

Prenočišča:

Okrepčevalnice:

Trgovine:

  • Škofja Loka

Znamenitosti:

Kolesarski servisi:

Polnilnice za e-kolesa:

Ni.

Informacije o prevozu koles z vlakom: tukaj >>

Vozni redi in nakup vozovnic.

Železniška postaja se nahaja v Medvodah in v Škofji Loki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *