09: Koča na planini Kuhinja – Idrija pri Bači Koča na pl. Kuhinja - LK pri pl. Pretovč - pl. Medrje - pl. Laška seč - cerkev Sv. Duha v Javorci - pl. Srednjica - cerkev Sv. Petra Zatolmin - Tolminska korita - Tolmin - Most na Soči

POMEMBNO OBVESTILO!

Zaradi podora v Zatolminu je cesta v Polog zaprta. Zato do nadalnjega STKP poteka po cesti Petrovč – Zatolmin in obratno

KTK PZS, 27. februar 2024

Zaradi gradnje obvoznice se je trasa STKP v Tolminu spremenila, sled je posodobljena.

KTK PZS, 15. marec 2023

Pot nas vodi izpod mogočne in znane gore Krn preko zatolminskih planin v dolino Tolminke, ki se na sotočju – festivalnem prizorišču – izliva v Sočo. Od koče na planini Kuhinja, ki je zbirališče in izhodišče velikega  števila obiskovalcev Krnskega pogorja, v zadnjem času pa tudi vse bolj priljubljena postojanka kolesarjev, se spustimo v vas Krn kjer zavijemo levo navzgor v smeri Mrzlega vrha. Ozka asfaltna cesta kmalu preide v makadam, nato pa v strmo kamnito pot, zadnji odsek do lovske koče pri planini Pretovč je zahteven, mestoma je potrebno kolo tudi potiskati.

Sledi spust preko Zatolminski planin do cerkve Sv. Duha v Javorci. Za prehod skozi ograde na planinah so namenjena ozka vrata z zaporami, prosim ne pozabite zapreti za seboj. Javorca je najlepši spomenik iz 1. sv. vojne na ozemlju RS Slovenije, cerkev v Javorci je v letu 2016 praznovala stoletnico obstoja. V Pologu zavijemo desno na lepo makadamsko cesto ki nas vodi do roba Zatolmina, kjer zavijemo levo na vhod v Tolminska korita (priporočamo ogled). V Tolmin se odpravimo po makadamski poti pod okrepčevalnico Korita čez zaselek Loče in mimo Avstrijskega pokopališča nad Tolminko.. Nadaljujemo desno v center Tolmina in nato levo do sotočja Tolminke in Soče. Tu se prične kolesarska steza ki vodi vzdolž akumulacijskega jezera do Mosta na Soči, kjer zapustimo dolino reke Soče.

Iz centra mesta sledimo cesti za Tolminski Lom, prečimo reko Idrijco in jo zapustimo na prvi serpentini strmega klanca. Zavijemo levo in sledimo skoraj ravni makadamski cesti na levem bregu Idrijce.  Pred Železniško postajo pripeljemo na asfaltno cesto in zavijemo desno pod železniško progo v smeri vasi Čepovan. Po slabem kilometru ne spreglejmo odcepa levo, ki nas pelje do Idrije pri Bači. Ta odcep je v bližini zanimivega železniškega mostu prek reke Idrijce.  V poletnem času je Idrijca primerna za kopanje, pod železniškim mostom pa je v popoldanskem času običajno vse polno kopalcev. Tik pred odcepom za Idrijo pri Bači stoji hotel Zlata ribica (žig v recepciji) z možnostjo prenočeavnja in okrepčila. Do vasi nas pripelje odcep levo, čez most, preko reke Idrijce.

Interaktivni zemljevid:

Zanimivosti bo poti:

 • Cerkev Sv. Duha v Javorci
 • Planina Srednjica in Polog (bunkerji, jez, sirarna)
 • Tolminska korita
 • Avstrijsko pokopališče na Ločah pri Tolminu
 • Tolminski muzej

Ponudba ob poti:

 • Koča na pl. Kuhinja (PD Kobarid)
 • Okrepčevalnica Korita v Tolminskih koritih

Prireditve ob poti:

 • Soča Outdoor festival

12 comments on “09: Koča na planini Kuhinja – Idrija pri Bači Koča na pl. Kuhinja - LK pri pl. Pretovč - pl. Medrje - pl. Laška seč - cerkev Sv. Duha v Javorci - pl. Srednjica - cerkev Sv. Petra Zatolmin - Tolminska korita - Tolmin - Most na Soči

 1. Na delu trase med vasjo Krn proti sedlu med planinami Sleme, Pretovč, Medrja je zaradi zaraščenosti, slabe podlage in strmine potrebno porivati/nositi kolo. Spust po mulatjeri proti Javorci (cca 600 višinskih metrov) je zanimiv. Za nedeljske gorske kolesarje zelo zahteven del trase med vasjo Krn in Javorco. Žiga na Javorci pri cekvi nisem našel.

  • Vse, kar je napisal Mare, drži, pomankljivosti bomo skušali čim prej odpraviti, torej označiti ključne točke na poti in poskrbeti da bo žig na predvidenem mestu. Seveda pa ostaja ta etapa ena najzahtevnejših pa tudi najbolj atraktivnih na celi STKP, nekaj porivanja kolesa nikomur ne uide.

 2. Sredi maja pri Javorci še vedno ni bilo uradnega žiga.
  Je pa v cerkvi poseben žig “Javorca-Eu kulturna dediščina” . Ni pravi, je pa dokaz 😉

 3. Žig na Javorci je še vedno v cerkvi. Na srečo je v polenem času le-ta tudi odprta, da smo žig tudi dobili.

 4. Pozdrav!
  Mene zanima ali se da goniti tudi v obratno smer, Zatolmin, Javorca, Planina Medrja, Planina Kuhinja.
  Hvala za odgovor.

  • Podlaga je dokaj slaba (stara vojaška mulatjera), sicer pa cca 650 višinskih v 5 km. Za povprečnega MTB kolesarja se mi to zdi prezahtevno v obratni smeri.

  • Obranto greš lahko po cesti iz Zatolmina direkt na pl. Pretovč in potem spust do vasi Krn. Strm asfalt, beton in makadam.

  • Matej, možen je vzpon tudi v tej smeri. Ampak precej naporno…malo je treba sem in tja poriniti. Pa po kakih padavinah raje ne hodite, je precej blatno in spolzko. Bili včeraj, preverjeno.

   lp Darja 🙂

 5. Pozdravljeni,
  (informacija o položaju žiga pri cerkvi na Javorci, ne drži). Verjetno se nahaja v cerkvi, ki je trenutno odprta le preko vikenda od 10h – 17h. lp boris

 6. Vceraj sva prevozila to etapo. Zaradi dežja in blata res ni bilo vse prevozno. Vsekakor to ni najzahtevnejsa tura na STKP. V primerjavi z prejsnjo etapo je ta precej lahka. Pot gre ves čas več ali manj po gozdni cesti in vlaki. Na nekaj mestih je bolj pespot z nekaj skalami. Na enem delu so vlekli les in naredili blatni poligon po katerem si lahko gazil samo peš. Spust tudi v mokrem zvozljiv razen par kratkih odsekov. Če hočete uzivati se je lotite v suhem.

 7. Dobronamerna opazka: Odlično bi bilo, če bi lahko bil žig zunaj, saj ko je cerkev zaprta žig ni na voljo. Vem, da je fotografija lahko dokazilo pa vendar žig le da nekakšno potrditev.

  Drugače pa pohvale za STKP, v užitek je!

1 Pings/Trackbacks for "09: Koča na planini Kuhinja – Idrija pri Bači Koča na pl. Kuhinja - LK pri pl. Pretovč - pl. Medrje - pl. Laška seč - cerkev Sv. Duha v Javorci - pl. Srednjica - cerkev Sv. Petra Zatolmin - Tolminska korita - Tolmin - Most na Soči"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *