35: Dom na Peci-Pri Kumru-Sv. Duh v Podolševi-Dom planincev v Logarski dolini

Prirocnik_11

Dom na Peci pod okriljem Kralja Matjaža na nadmorski višini 1665 m, ponuja pravi občutek gorskega kolesarjenja. Visokogorski gozdovi, oster svež zrak vam bosta dala dovolj moči, da boste nadaljevali STKP proti Planinskemu domu pri Kumru v Koprivni .

Od Doma na Peci se spustite v dolino Tople. V čudovito, slikovito gorsko dolinico polno prelepih, urejenih kmetij s čudovitimi kmečkimi dvorišči. Cesta po dolini Tople je v prvem delu asfaltirana in precej strma, po kakšnih 5 km, pa asfalt zamenja makadam, ki vas bo še vedno navzgor vodil do sedla pod Šoparjevim vrhom. Na sedlu se iz doline Tople pričnete spuščati v dolino Koprivne. Po krajšem spustu se priključite na cesto, ki vodi iz doline proti Planini Luže, kjer je tudi prehod v sosednjo Avstrijo. V tem delu kolesarite na skrajnem robu Slovenije.

Kumer_1 Kumer_2 Kumer_3 Kumer_4

Po cesti se nekoliko spustite, nato pa zavijete desno v precej strm a ne predolg klanec proti domačiji Kumer, kjer vas bodo domačini prijazno sprejeli in po želji pogostili s kmečkimi dobrotami iz njihove kuhinje. Na kmetiji lahko tudi prenočite, v ponudbi pa imajo tudi možnost nočitve v mini kampu, kjer si boste lahko kolesarji oddahnili v lično narejenih brunaricah.

pl_koca_Kumer

Dom pri Kumru (1220 m. n. v.)

Kumer_5 Kumer_6

Od domačije Kumer pot nadaljujete vzdolž pobočja proti cerkvi sv. Ane, ki je znana po črnem kipu sv. Marije. Za ogled cerkve (priporočamo) je potrebno iz STKP nekoliko zavit v levo (približno 200 m po makadamski cesti).

Če se za ogled cerkve ne odločite zavijete desno (kakšnih 200 m pred cerkvijo) v klanec. Kmalu zatem se STKP odcepi z makadamske ceste v levo in po vlaki preko posestva Rojak strmo spusti v dno doline Koprivne.

Kumer_7 Kumer_8

Sledi spust do kmetije Lipold, kjer zavijete desno v dolino reke Meže. Po dolini se vzpnemo do kmetije Lesjak nato pa zavijemo ostro levo v klanec proti cerkvi sv. Jakoba in domačiji Mežnar. Vzpon do sem je dokaj strm a trud hitro poplačan, ko se izpred cerkve sv. Jakoba pogled ozre po Mežiški dolini, z leve strani nas opazuje Peca, z desna pa nas vabi pogorje Raduhe.

Na kmetiji Mežnar si lahko ogledate oboro Jelenov, pokramljate z gospodarjem. Posebnost kmečke hiše so strešniki, ki jih je gospodar za svojo hišo naredil sam (po njegovih besedah jih je več kot 16.000).

Na kmetiji bo v bodoče možno tudi prespati v urejenih apartmajih.

Trasa vodi čez dvorišče Mežnarjev preko travnika in se hitro prične zelo strmo vzpenjati po gozdni cesti. Makadam je v tem delu slabše utrjen, cesta je peščena in na delih od vode precej razjedena. Na Zg. Slemenu dosežemo gozdno cesto, ki pripelje iz Sp. Slemena.

IMG_0861

Na prevalu Zg. Sleme se prevesi svet s Koroške na Savinjsko stran. Pot je sprva ozek peščen kolovoz, nato pa se spusti na slikovita Solčavsko panoramsko cesto ki pelje pod južnim ostenjem vzdolž pobočja Olševa mimo Macesnikovega plazu do idilične cerkvice Sv. Duh. Sledimo dobro uvoženi makadamski cesti, ki vodi mimo osamljenih kmetij kraja Podolševa. Gozd in travniki se izmenjujejo praktično po vsej dolžini panoramske ceste. Razgledi so od travnika do travnika čudoviti in nam odpirajo vedno nove kotičke narave okrog nas. Severozahodno ostenje Raduhe, na drugi strani doline Strelovec s Krofičko, vse tja do Ojstrice, Planjave, Brane, Mrzle gore, pa pogled v Logarsko dolino in Matkov kot. Na pravokotnem ovinku, 0,6 km pred cerkvijo Sv. Duha zavijemo nad cesto k turistični kmetiji Rogar (žig).

turisticna-kmetija-rogar

Nadaljujemo do cerkvice in ko prispemo v gozd bodimo pozorni na tablo Izvir kisle vode, ki je od ceste oddaljen le nekaj metrov. Kolo lahko vzamemo s seboj.  Ko se odžejamo in zlezemo nazaj na cesto, nadaljujemo do glavne ceste Logarska dolina – Pavličevo sedlo. Nadaljujemo kakšen km navzgor po cesti, nakar zavijemo levo na makadamsko cesto, ki nas pripelje do Matkove kmetije.  Od tu nas čaka spust v Matkov kot in naprej v Logarsko dolino. S plačevanjem parkirnine na vhodu v dolino ne bomo imeli težav, saj je za kolesa prost vstop (prijazno naravi!). Po dolini vozimo mimo hotela Plesnik in kmetije v Plestu do Planinskega doma v Logarski dolini (žig).

Tehnični podatki

 Skupna dolžina/Total distance: 29,2 km
Najvišja nadmorska višina/Max elevation: 1.700 m
Najnižja nadmorska višina/Min elevation: 891 m
Skupno vzpona/Total climbing: 1.370 m

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Železniške povezave na tem odseku ni. Kot izhodiščno točko lahko vzamete Mežico ali Črno na Koroškem. Za dostop do Mežice ali Črne z avtobusnim prevozom si oglejte spletno stran prevoznika Koratur.

Stanje poti

Etapa je bila nazadnje pregledana 31. 7. 2016, stanje poti brez posebnosti.

Kratek film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *